У 67-річної мешканки Білгород-Дністровського району виявлено підозри на ботулізм. Результати санітарно-епідеміологічного розслідування показали, що жінка споживала домашні консервації. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
З початку року в Одеській області зафіксовано три випадки ботулізму. Двоє потерпілих вживали консервовану продукцію, приготовану вдома, в той час як третій випадок стосувався в’яленої риби невідомого походження.
У випадку з жителькою Білгород-Дністровського району з’ясовано, що вона спожила консервовану м’ясну тушкованку, вироблену в 2024 році в селі Сергіївка.
Експерти нагадують, що ботулізм є гострою інфекційною хворобою, спричиненою ботулінічним нейротоксином (найсильнішою біологічною отрутою). Хвороба супроводжується розвитком офтальмоплегічного та бульбарного синдромів, які можуть викликати периферичні парези та паралічі, в тому числі дихальної мускулатури.
Найбільш поширеним типом цього захворювання є харчовий ботулізм, коли токсин потрапляє в організм з їжею.
Деякі продукти можуть бути забруднені спорами збудника, і якщо під час приготування припиняється доступ кисню, це створює умови для розмноження вегетативних форм і утворення токсинів. Це, наприклад, може мати місце під час коптіння, в’ялення слабосоленої риби, виготовлення ковбас або консервування грибів, чи в умовах домашньої консервації, де тривале зберігання в анаеробних умовах також є ризиком.
Першими ознаками ботулізму є сухість у роті, «туман» або «сітка» перед очима, утруднене розрізнення предметів, м’язова слабкість та проблеми з ковтанням.
“Коли у людини з’являються подібні симптоми, потрібно терміново викликати швидку допомогу. В лікуванні ботулізму вирішальну роль відіграє специфічна антитоксична терапія – введення протиботулінічних антитоксичних препаратів.
Дотримання гігієнічних норм під час обробки, зберігання та консервування продуктів запобігає накопиченню ботулотоксину, особливо в м’ясних, рибних та грибних продуктах. Кип’ятіння протягом 10-15 хвилин перед споживанням дозволяє повністю нейтралізувати ботулотоксин.
Будьте обережні при вживанні консервованих продуктів. Бережіть своє здоров’я та своїх близьких”, – закликають фахівці.
За матеріалами: bessarabiainform.com

