Як вибрати суші?
Страви японської кухні часто асоціюються з суші і ролами. Для їх виготовлення використовують всілякі морепродукти, рис і різні добавки: вершковий сир, омлет, овочі, водорості та інші продукти. Особливий насичений смак суші надає соєвий соус, унагі і маринований імбир. А спробувати цю страву можна в японських ресторанах та барах.
На що звернути увагу при виборі японського ресторану
Суші – блюдо, якому характерний феєрверк смаків. Воно різноманітно, адже апетитні шматочки бувають солоними, солодкими, гострими. Особливою популярністю користуються запечені роли. Щоб спробувати смачні суші, важливо вибрати відповідний суші-бар. Заклад повинен використовувати тільки свіжі продукти, дотримуватися правил приготування, щоб страва була не тільки смачною, але і безпечною. При виборі ресторану враховують:
- свіжість інгредієнтів для приготування суші;
- досвід і кваліфікацію сушиста;
- загальну атмосферу в закладі, чистоту;
- швидкість приготування.
Свіжі продукти в позитивному ключі впливають на смак готових ролів. В якості начинки в багатьох видах суші використовують сиру рибу – в несвіжій швидко розмножується патогенна мікрофлора, що загрожує харчовим отруєнням.
Смак і зовнішній вигляд продукту залежить від кваліфікації сушиста. Такі страви готують спеціально навчені майстри. Більш того, заклад повинен зустрічати гостя приємною азіатської атмосферою і відповідним інтер’єром. Не менш важливий досвід персоналу-офіціанти таких місць відпочинку допомагають клієнтам розібратися в меню і вибрати вподобану їжу.
Що вибрати новачкові?
Гості суші-барів, які вперше відвідують подібні місця, часто не хочуть замовляти екзотичні позиції, віддаючи перевагу найпопулярнішим стравам – класиці, яка звучить безпрограшно навіть в тому випадку, якщо її приготував малодосвідчений сушист:
- Макі. Прості і смачні, вони включають всього 3 інгредієнти: норі, клейкий рис, начинку з озерної або морської риби, наприклад, тунець, лосось. Також використовують креветку, свіжий огірок, чуку, манго.
- Нігірі. Являють собою кульку рису з рибою, креветкою або крабовим м’ясом. Для посилення смаку сушист прикрашає нігірі невеликою кількістю васабі і соусу унагі.
- Філадельфія. Універсальний варіант суші, який відмінно підходить новачкам. За рецептом застосовують рис, норі, огірок, шматочки риби – часто це лосось, вершковий сир.
- Запечений. Їх подають в теплому вигляді. Для приготування використовують лосось, креветки, вугор, соус унагі, хрусткий кляр.
- Гункани. Суші із різноманітною начинкою, які дозволять ближче познайомитися зі стравами японської кухні. Вони смачні, адже для приготування використовують різні інгредієнти: рибу, ікру, свіжі овочі, чуку, рис.
Вибір суші – задача індивідуальна, і знайти свої улюблені в меню ресторанів непросто. Однак її можна спростити – меню закладів пропонує замовити сети – в таких позиціях присутні по кілька видів суші і ролів, завдяки чому за один прийом їжі можна спробувати різні варіанти.