Чому Іран атакує Ізраїль: причина конфлікту

Чому Іран атакує Ізраїль: причина конфлікту

Минулого тижня Ізраїль ударив по іранському посольству у Сирії. Іран почав атакувати країну у відповідь.

За словами CNN, це безпрецедентний крок з боку Тегерана, який може ще більше розширити конфлікт, що триває на Близькому Сході.

Високопосадовець адміністрації США повідомив CNN про запуск “кілька десятків дронів”. Ізраїльський військовий офіцер повідомив про “більше 100” дронів.

Іранські державні ЗМІ підтвердили, що Корпус вартових ісламської революції (КВІР) “завдав масованих ударів безпілотників по цілях на окупованих територіях”, маючи на увазі Ізраїль.

Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛу) Даніель Хагарі повідомив, що за очікуваннями атака займе “кілька годин, перш ніж вона прибуде до Ізраїлю”. Він попросив ізраїльтян бути “пильними”.

Десятки ізраїльських винищувачів піднято в повітря із “захисною місією в повітряному просторі Ізраїлю”.

Ізраїльський військовий чиновник заявив, що ізраїльські сили прагнуть перехопити дрони до того, як вони досягнуть ізраїльського неба.

У місті Хайфа відкрили громадські притулки. Міністерство транспорту Ізраїлю заявило, що закриє свій повітряний простір о 12:30 за місцевим часом. Сусідні Йорданія, Ірак та Ліван також оголосили про тимчасове закриття свого повітряного простору.

Ізраїль очікує, що Іран може запустити додаткові хвилі безпілотників, і відстежує інші іранські об’єкти щодо інших типів атак, додав ізраїльський військовий чиновник.

“У нас дуже сильна оборонна позиція, щоб протистояти всьому, що летить у бік Ізраїлю”, – сказав урядовець.

Сили ВМС США у Червоному морі раніше перехопили ракети великої дальності, випущені хуситами в Ємені у напрямку Ізраїлю. Сили США в Іраку та Сирії також потенційно можуть перехоплювати безпілотники та ракети, націлені на північ Ізраїлю.

Джерело