Дачні поради на травень: календар посадок і агротехнічних заходів

Дачні поради на травень: календар посадок і агротехнічних заходів


Що посадити і посіяти?

Сприятливі дні для посадки і посіву в травні:

  • виноград, ожина, ежемалина, інжир, аґрус, малина, смородина, йошта, цибуля на перо, перець солодкий, помідори – 21, 22;
  • жимолость – 16, 17, 21, 22;
  • кизил, баклажани, кабачки, патисони, бобові – 19-22;
  • ліщина – 19, 20;
  • лимонник, ківі, актинідія, диня – 11, 12, 19-22;
  • кавун, крес-салат – 11, 12, 21, 22;
  • капуста, огірки, кукурудза, петрушка на зелень – 11, 12;
  • картопля, цибуля на ріпку – 24-27;
  • петрушка на корінь, селера, буряк, квіти з цибулин – 26, 27;
  • часник – 21-24;
  • кріп, фенхель – 10-12, 16, 17, 21, 22;
  • квіти з насіння – 11, 12, 16-20.

Заборонені дні:

  • 7-9 травня – для всіх культур;
  • 2, 28, 29 травня – для овочевих культур і квітів.

Агротехнічні заходи на травень

  • оранка, культивація, підгортання, розпушування – 2, 5, 6, 24, 28, 29;
  • закладка компосту – 3, 4, 31;
  • обрізка гілок і пагонів – 1-5, 28-30;
  • обприскування, знищення шкідників – 5, 6;
  • полив (незалежно від фази Місяця) – 3, 4, 11, 12, 21, 22, 31;
  • щеплення – 11, 12, 21, 22;
  • прополка – 5, 6;
  • внесення мінеральних добрив – 11, 12, 21, 22;
  • внесення органічних добрив – 3, 4, 26, 27, 31.

Примітка. Найсприятливіші дати стосуються не тільки відкритого ґрунту, а й парників, теплиць, кімнатних рослин. Пересаджування рослин, як і висаджування, категорично протипоказане в молодик, сонячні та місячні затемнення. Ці роботи небажані під Місяцем в Овні, Леві, Діві та Стрільці.

Ваше здоров’я: як приготувати сосновий сироп

Щоб узимку мати під руками натуральний засіб від багатьох захворювань, зараз саме час заготовити молоді соснові пагони або шишечки.

З цих невеликих пухнастих гілочок і шишечок можна приготувати сосновий сироп. Головне не заготовлювати сировину вздовж автомобільних доріг.

Щоб зварити сироп, потрібно 300 грамів сировини залити окропом (0,6 літра) і кип’ятити 15-20 хвилин. Оскільки пагони і шишки сильно вбирають вологу, після проціджування відвар знову доводять окропом до 0,6 літра, всипають 600 грамів цукру і трохи лимонної кислоти, щоб сироп не кристалізувався. Прокип’ятивши кілька хвилин до повного розчинення цукру, сироп можна розливати по стерильних баночках із кришками, що закручуються.

Діабетики можуть просто висушити сировину і взимку пити відвар.

Приймають сироп у разі застудних і серцево-судинних захворювань, підвищеного холестерину, урологічних проблем, анемії, авітамінозу, ослабленого імунітету.

Азот потрібен для набору зеленої маси й утворення плодів. Калій відповідає за накопичення цукрів і лежкість. Фосфор – коренеутворювач. Кальцій забезпечує якість врожаю, стійкість до хвороб, шкідників і стресів.

Навіщо кільцюють виноград?

Навіщо кільцюють виноград

Кільцювання – це практика різання кори до самого зовнішнього шару деревини з метою порушити безперервність судин флоеми* рослини, щоб обмежити надходження поживних речовин до кореневої системи і посилити їхній приплив до грон.

Основна мета і терміни кільцювання – збільшення ягід у столового винограду після цвітіння, а також прискорення забарвлення і дозрівання в його початковій фазі. Коли робиться розріз, порушується цілісність судин, тим самим порушується потік поживних речовин до коріння. Протягом декількох днів після кільцювання всі вироблювані листям цукри й амінокислоти залишаються в розпорядженні грон, що позначається на збільшенні розміру ягід.

Згідно з дослідженнями кільцювання зменшує чутливість рослини до можливого дефіциту води, особливо у фазу утворення ягід.

Після розрізу на рослині активується процес загоєння з утворенням калюсу, який дає змогу перерізаним судинам відновити безперервність уже через 8-10 днів. Слід пам’ятати, що кільцювання вважається “ювелірною” роботою, яка має бути виконана у фазу утворення ягід (через 10-14 днів після фази повного цвітіння)! Водночас необхідно уникати кільцювання на кущах винограду в той період, коли цвітіння ще не закінчилося, оскільки це може призвести до надмірного запилення (занадто багато ягід на гроно).

Кільцевий розріз може бути зроблений на штамбі, рукаві або на голові куща. У будь-якому разі діаметр окільцьованого пагона не має бути меншим за 1 сантиметр, оскільки що менший діаметр пагона, який зазнав кільцювання, то гірше рана загоїться.

Перед кільцюванням важливо провести полив і підживлення куща відразу після цвітіння. Після кільцювання не проводять полив протягом наступних 8-10 днів, щоб не прискорити загоєння перерізаних судин.

Пасинкування: як формувати високорослі томати?

Пасинкування Як формувати високорослі томатиПасинкування Як формувати високорослі томати

Високорослі томати (індетермінантні, з необмеженим ростом і плодоношенням протягом усього сезону) можна формувати як в одне, так і в два стебла.

При будь-якому способі формування високорослі томати потребують регулярного видалення пасинків і підв’язування (обкручування стовбура навколо шпагату). Що більше виростуть пасинки, то більше вони забирають сил і живлення у рослини, що позначиться і на врожайності. Пасинкувати краще з самого ранку, коли рослина більш тендітна.

Для формування у два стебла вибирають тільки пасинок, який виростає під першою китицею. Він завжди найпотужніший, часом обганяє в зростанні верхівку основного стебла.

Надалі пасинки видаляють регулярно, за винятком випадків, коли вам необхідно отримати додаткову розсаду. На пасинках, що переросли, видаляють нижнє листя і ставлять у банку з водою прямо на грядці в півтіні материнської рослини. Буквально через один-півтора тижні пасинки вкореняться і їх можна буде висадити на постійне місце. Особливо такий метод підходить для гібридних томатів, які набагато дорожчі за сортову розсаду. При цьому зберігаються всі властивості материнської рослини.

Діагностика: що робити, якщо не вистачає азоту?

Щоб заповнити нестачу азоту, потрібно підживити овочеві культури аміачною селітрою, розсипавши її по грядці з розрахунку 8-12 грамів на квадратний метр. Або пташиним послідом, розчинивши у воді 1:10. Під кожну рослину вилити 1-2 літри підживлення.

Культура Зовнішня ознака
Огірки Блідо-зелене забарвлення листя
Томати, баклажани Листя світло-зеленого забарвлення з жовтим або фіолетовим відтінком
Морква Рослини пригнічені. Мають невелике листя, часто жовте.
Кабачок, патиссон, цуккини Листя світло-зеленого забарвлення з жовтим або фіолетовим відтінком
Капуста (будь-яка) Дрібне листя блідо-зеленого кольору з жовтуватим відтінком
Цибуля ріпчаста, озимий часник Коротке вузьке листя світло-зеленого забарвлення
Перець солодкий Дрібне листя блідо-зеленого кольору з жовтуватим відтінком
Буряк столовий Тонкі та прямостоячі черешки, листя світло-зелене

Зелені культури: щоб щавель краще ріс

Зелені культури Щоб щавель краще рісЗелені культури Щоб щавель краще ріс

Дуже часто господині скаржаться, що погано росте щавель.

Щоб рослина добре розвивалася, розпушуйте землю, руйнуючи кірку. Тоді до коріння буде доходити більше повітря. Також щавель потребує підживлення. Зазвичай застосовують повне мінеральне добриво (15-20 грамів сечовини, 30-40 грамів суперфосфату і 15-20 грамів хлористого кальцію на квадратний метр).

Можна використовувати й органіку. Дуже до речі – гнойова маса, розведена в пропорції 1:10. Не менш ефективний курячий послід (1:20). Добриво вносять по борознах між рядами і засипають землею.

Такі підживлення слід повторювати після кожного зрізання листя.





Джерело