На півдні Одеської області планують побудувати завод із виробництва “зеленого” водню

На півдні Одеської області планують побудувати завод із виробництва “зеленого” водню


Про це повідомила енергетична компанія “Водень України”.

На реалізацію проєкту H2U посольство Великої Британії в Києві надало грант компанії “Водень України” та AB5 Consulting.

Ще у 2021 році компанія “Водень України” придбала поблизу Рені земельну ділянку для будівництва заводу.

Повідомляється, що цей проєкт покликаний революціонізувати виробництво енергії в Україні шляхом використання відновлюваних джерел для виробництва універсального енергоносія – “зеленого” водню.

Читайте також: На Одещині збудують сім сміттєпереробних заводів: де і коли

Зелений водень – це чиста і стійка форма водню, вироблена з використанням поновлюваних джерел енергії, таких як енергія вітру або сонця, за допомогою процесу, званого електролізом. Він включає в себе розщеплення води на водень і кисень без виділення шкідливих парникових газів.

Виробляти водень планують шляхом електролізу води: через бак з водою проводять електричний струм, і в результаті вода розпадається на кисень та водень.

Крім водню, внаслідок технологічного процесу на заводі утворюватимуться супутні продукти – кисень і метанол, які теж можна реалізувати і збільшити прибуток підприємства. Кисень використовують у будівництві, медицині, аграрній сфері. А метанол як універсальний розчинник можна використовувати в різних сферах економіки.

Щоб протистояти перебоям з електропостачанням, поруч із підприємством планують збудувати сонячну та вітрову електростанцій потужністю 120 МВт і 80 МВт відповідно.

Крім того, у майбутньому проєкт має на меті створити водневий трубопровідний коридор, що з’єднає основні райони постачання водню в Україні до центрів попиту на водень у Німеччині через Словаччину та Чехію.

водневий коридор

Як виробництво вплине на екологію Придунав’я

Існує загальне занепокоєння, що виробництво “зеленого” водню може спричинити зневоднення водних ресурсів і вплинути на місцеву екосистему. Щоб переконатися, що будівництво заводу не становить загрози зневоднення річки Дунай, “Водень України” разом з Інститутом геологічних наук НАН України провели ретельний аналіз та оцінку водних ресурсів півдня Одеської області.

“Результати дослідження засвідчили, що за максимальної потужності заводу в 3 000 МВт прогнозний водовідбір води з річки Дунай для електролізу з метою виробництва “зеленого” водню у відсотковому співвідношенні становить лише 0,0036% від середньорічної витрати води річки Дунай. Це свідчить про те, що імплементація проєкту не вплине на місцеву екосистему”, – повідомили в компанії.

 

Сообщение На півдні Одеської області планують побудувати завод із виробництва “зеленого” водню появились сначала на Одеське Життя.



Джерело