Маленька жертва краси: чому немовлятам проколюють вушка та чи варто це робити?

Маленька жертва краси: чому немовлятам проколюють вушка та чи варто це робити?

Не менше за мене були обурені користувачі соцмережі. Від «ви травмуєте дитячу психіку» до «виберіть краще голку, не рвіть вушка пістолетом», до того ж у коментарях через одного карали матір за її «нерозумний» вчинок. Відео викликало багато питань, зокрема:

  • невже дівоча краса справді потребує таких жертв?
  • чи травмується психіка дитини через біль під час проколювання вушок?
  • чи варто робити цю процедуру так рано, і чи не зашкодить пірсинг здоров’ю?
  • може краще дитина сама зробить свій вибір, коли підросте?

Маленькой девочке прокалывают ушки

Щоб знайти відповіді, за роз’ясненнями я звернулася до майстрині з пірсингу, сімейної лікарки і кандидатки психологічних наук.

Досвід майстрині з пірсингу: не все так страшно, як здається

В дитинстві мені не прокололи вушка через захворювання. Коли я подорослішала, батьки надали вибір, але красиві сережки у вухах мене не цікавили. Зараз я не роблю пірсинг, бо боюся болю. Можливо навіть шкодую, що мені не прокололи вушка маленькою. Тож за першими відповідями я звернулася до майстрині з пірсингу – Альони Ільючик.

Специалист по пирсингу Алена ИльючикСпециалист по пирсингу Алена Ильючик

Альони Ільючик

– Є така думка, що дітлахи до року легше переносять проколювання вушок, адже швидко забувають біль. А от у тих, кому більше трьох років, присутнє відчуття страху. В мене було багато випадків, коли малятко в чотири місяці навіть не скривилося. А ось дівчатка від п’яти років і більше з переляку влаштовували погром у кабінеті. Тут потрібен певний підхід, насамперед, контакт між майстром і дитиною. Якщо контакт встановлено, то процедура пройде успішно. У мене на цей випадок завжди є іграшки та ласощі. Але здебільшого процедура проходить швидко і майже безболісно.

Наступне питання, що ж обрати – голку чи пістолет? Бо в коментарях до вищезгаданого відео як раз писали, що голка – безпечніша, а пістолет нібито «рве» вушко.

– За больовими відчуттями різниці немає. У пістолета є невеликий мінус – клацання, яке може налякати дитину. І в голки є мінуси – треба зробити прокол, вийняти голку і потім швидко вставити сережку. Не кожна дитина спокійно витримає таке. Мені в 10 років проколювали вушка голкою, і я добре пам’ятаю ті неприємні відчуття. Тому віддаю перевагу пістолету – швидко і безпечно. Голкою роблю проколювання вже дорослим. Натомість майстриня каже, що найважливіше в пірсингу правильно поставити точки проколу, адже в мочці вуха є нервові закінчення. Важливо, щоб виріб не увійшов у мочку криво. До того ж у разі неправильного напрямку пістолета можна защемити щоку. Тому завжди вибирайте майстра з досвідом.

– Якщо ви хочете проколоти дитині вушка, то робить це навесні або восени – найсприятливіший час для загоєння. Конкретної підготовки до процедури немає, але проколювати вушка не можна, якщо в дитини є вірусне захворювання, інфекція, вушні хвороби чи діатез.

Тож налаштовуйтеся до процедури морально та обов’язково дотримуйтеся правил, які надає майстер з пірсингу.

Що про раннє проколювання вушок говорить дитячий лікар?

Звісно мене також зацікавила думка медичного експерта щодо проколювання вушок малюкам, адже це пов’язане зі здоров’ям тіла. Чи можна нашкодити проколом вушка чотиримісячному немовляті, або для цієї процедури краще обрати певний фізіологічний вік?

На мої питання відповіла сімейна лікарка, педіатр та консультантка із грудного вигодовування Валентина Петромарчук.

– Конкретного віку немає. Американська академія педіатрії рекомендує вік, коли дитина самостійно зможе доглядати за пірсингом. Тобто не буде чіпати прикрасу та зможе повідомити про незручності у місці проколу. Залежить від свідомості дитини, а це може бути і п’ять, і три рочки. Але через нашу культуру та звичаї, батьки навряд чи будуть чекати. Тому я раджу проколювати вушка тільки після того, як дитина отримає хоча б одну дозу вакцинації від правця (першу дозу починають робити з двох місяців)», – пояснила пані Валентина.

Семейный врач Валентина ПетромарчукСемейный врач Валентина Петромарчук

Валентина Петромарчук

Також педіаторка попередила, що проколювання вушок пізніше одинадцяти років підвищує ризики виникнення келоїдних (грубих) рубців. Якщо в родині є схильність до утворення келоїдів, то дитині може бути взагалі протипоказано робити цю процедуру.

Косметичний дефект має непривабливий вигляд і для дівчинки це може бути травматично з точки зору естетики.

– Якщо батьки обрали ранній вік для проколювання вух, тоді треба потурбуватися про безпеку дитини. По-перше, обирати прикраси з гіпералергічних матеріалів, наприклад, стерлінгове срібло або золото 14, 18 та 24 карат. Сережки із нікеля я не раджу – матеріал алергенний. По-друге, я раджу прикраси зі спеціальною застібкою, що закручується (її буде важко відкрити) і плоскої форми, для того, щоб дитина зайвий раз їх не смикала». Також пані Валентина просить проколювати вушка тільки у фахівців. У жодному разі не робити це вдома самостійно, суворо дотримуватися гігієни та правильно обробляти місце проколу, щоб запобігти інфекціям.

Погляд психологині: проблема не в сережках, а в суспільстві

У п’ять років батько подарував мені сережки і вперше запропонував проколоти вушка. Він вважав, що з прикрасами я стану «справжньою» дівчинкою. Мати на сережках не наполягала.

В результаті я вирішила сережки не носити. І ось тут чомусь втрутилося суспільство, яке мій вибір не підтримало. Коли я потрапляла в коло дівчат, то відчувала себе «чужою», адже дівчина без сережок вважалася якоюсь «не такою». Тож подивимося на ситуацію з точки зору психології. Чи правда, що таке раннє проколювання вух може травмувати психіку дитини?

Можливо, краще почекати, поки дитина підросте, і надати їй вибір? І хто сказав, що прикраси у вушках – це частина жіночої краси? Пояснити це мені допомогла кандидатка психологічних наук, доцент кафедри загальної психології та психологічного консультування ОНУ імені І.І. Мечникова Світлана Чачко.

– Насправді є кілька аспектів, які варто обговорити. Перший і ключовий – те, що ми бачимо на відео, є проявом гендерно зумовленого насильства. Для нашого суспільства є культурною нормою те, що жінка має бути з сережками, бо це її прикрашає. А краса, як ми всі знаємо, вимагає жертв, – пояснює пані Світлана.

Психолог Светлана ЧачкоПсихолог Светлана Чачко

Світлана Чачко

Також окрему увагу вона звернула на обурення тих, хто переживає за дитину та засуджує матір.

– Якщо глядач чутливий та емпатичний, то він може відчувати біль дитини як свій і приписувати їй власні почуття. Це називається надідентифікація, коли глядач ототожнює себе з малюком. В результаті він буде травмований більше, ніж дитина, яка може і не запам’ятати цього епізоду. Мало хто переживає чи травмує психіку дитини щеплення за календарем. А це ж також стрес.

То що, чекаємо і хай дитина сама вирішує?

– Деякі глядачі вважають, що не можна нічого робити з тілом дитини з так званих «процедур краси» без її дозволу. Що людина має самостійно зробити вибір. Але! Оскільки в суспільстві є нормою проколоті вуха у дівчат, то на дівчинку з непроколотими вушками весь час буде відбуватися тиск. Це травмує людину більше ніж прокол в чотири місяці і підштовхне зробити «самостійний» вибір, аби бути як всі.

На думку психологині, важливі розсудливість і усвідомленість батьків. Тільки так вони допоможуть дитині встояти перед тиском суспільства та навчать будувати фізичні і психологічні кордони. І тоді, незалежно від статі, дитина справді робитиме власний вибір.

Робимо висновки: проколювати вушка можна, але надайте дитині вибір

Що ж, з точки зору експертів, раннє проколювання вушок не несе такої небезпеки для дитини, як вважають деякі коментатори. Але перед процедурою обов’язково порадьтеся з сімейним лікарем. А якщо для вас жіноча краса щось більше, ніж сережки у вухах, тоді надайте вибір своїй дитині, не спираючись на нав’язливу думку суспільства. Гарні сережки ніяк не впливають на впевненість людини у майбутньому – це я вам кажу з власного досвіду.



Джерело