Зеленський заявив, що поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських Шахедів

Зеленський заявив, що поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських Шахедів

“Коли ми чуємо, що в Росію прибули нові ракети з Ірану, це те ж саме зло, яке вже доводилось союзникам збивати у небі Близького Сходу”, – сказав Зеленський.

За його словами, зараз, можливо, відрізняється марка ракет, але не терористичний мотив Ірану, що лежить в основі розповсюдження та застосування цієї зброї.

“Якщо союзники разом збивають ракети та дрони у небі над Близьким Сходом, то чому досі немає аналогічного рішення про спільне збиття російських ракет та іранських “Шахедів” в небі України? При чому це не робиться і тоді, коли ракети та дрони летять на територію наших сусідів”, – наголосив президент.

Він розповів, що коли Україна порушує це питання з партнерами, то “постійно всі намагаються його просто заговорити”.

“І бояться навіть сказати: “Ми працюємо над цим”. Навіть цих слів бояться. Поки лише Білорусь відзначилась збиттям російських “Шахедів”. Я не думав, що у такому форматі це буде. Я думаю, що це просто принизливо для сильного демократичного світу”, – зазначив Зеленський.

Що передувало

Нагадаємо, 8 вересня президент Латвії Едгар Рінкевичс повідомив, що у східній частині його країни впав російський військовий безпілотник.

Пізніше стало відомо, що російським безпілотником, який впав у Латвії, найімовірніше за все був Shahed. Він був начинений вибухівкою.

Також під час атаки РФ по Україні, в ніч з 7 на 8 вересня, ударні безпілотники росіян порушили повітряний простір Румунії.

В обох випадках системи протиповітряної оборони сусідніх з Україною країн супроводжували російські цілі, але збивати не наважилися.

Після цього цих інцидентів міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії НАТО з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії, щоб збивати російські ракети.

Тим часом у Польщі назвали умову, за якої могли б збивати російські ракети над Україною.

Про те, чому країни НАТО досі не збивають російські дрони на своїй території, – читайте у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Джерело