Цікаву добірку салатів опублікував у своєму блозі відомий кулінар та популяризатор української кухні Євген Клопотенко. Пропонуємо до вашої уваги три рецепти. І як знати – можливо саме ці салати згодом стануть вашими улюбленими?
Салат з індичкою, запеченими овочами та домашнім майонезом
Цей новорічний салат з індичкою завдячує своїм вишуканим смаком саме запеченим овочам. Але для заправки слід використовувати виключно домашній майонез – так набагато смачніше та корисніше, запевняє кулінар.
Інгредієнти:
- 500 г філе індички;
- 2 моркви;
- 1 солодкий перець;
- 300 г печериць;
- 2 см кореня імбиру;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 4 скибочки тостового хліба (для сухарів);
- 2 ст. л. домашнього майонезу;
- сіль та перець до смаку
Для домашнього майонезу з куркумою:
- 2 жовтки;
- 125-150 мл олії;
- 10 г гірчиці;
- 1 ст. л. соку лимона;
- 1 дрібка солі;
- 2/3 ч. л. куркуми.
Як приготувати
- Відразу увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. На застелений фольгою лист викладіть ретельно вимиту моркву, печериці, солодкий перець і філе індички (попередньо зачистивши його від плівок і зайвого жиру). Окропіть філе та овочі олією.
- Поставте всі інгредієнти в духовку на 40 хвилин запікатися за температури 180 градусів. Через 20-25 хвилин перевірте овочі, якщо вони готові, витягніть їх, а філе індички залиште запікатися до готовності, ще приблизно на 20 хвилин.
- Доки овочі остигають, а філе запікається, приготуйте домашній майонез із куркумою. Для цього візьміть 2 жовтки, додайте до них 10 г гірчиці та збийте їх занурювальним блендером у однорідну масу.
- Потім додайте 1 ст. л. лимонного соку та дрібку солі. Всі інгредієнти перебийте до однорідності та вливайте цівкою соняшникову олію, не перестаючи збивати блендером. Дивіться по консистенції соусу, але вам знадобиться приблизно 125-150 мл олії. Наприкінці додайте 2/3 ч.л. куркуми і ще раз трохи збийте. Соус готовий.
- 4 скибочки тостового хліба наріжте кубиками та обсмажте на сухій сковороді.
- Перейдіть до нарізки овочів та м’яса. З солодкого перцю зніміть шкірку, видаліть насіння та наріжте середнім кубиком.
- Запечену моркву очистіть і наріжте смужками, а печериці розріжте навпіл чи четвертинки.
- Філе індички наріжте смужками. Усі інгредієнти змішайте в мисці та заправте домашнім майонезом. Додайте сухарики та натріть 2 см кореня імбиру. Акуратно перемішайте всі інгредієнти салату і одразу подавайте на стіл, оскільки сухарики можуть розмокнути.
Салат iз шинкою, картоплею та йогуртовою заправкою
Якщо ви шукаєте альтернативу олів’є, рекомендуємо скуштувати цей салат. Тут в інгредієнтах і ніжна відварена картопля, і солодка морква, а замість вареної ковбаси – шинка. Оригінальності цьому салату додадуть волоські горіхи, оливки та коріандр. А заправити його можна як соусом на основі йогурту з додаванням часнику i кропу, так і домашнім майонезом із попереднього рецепту.
Інгредієнти
- 3-4 картоплини середнього розміру;
- 1 морква;
- 250 г шинки;
- 50 г волоських горіхів;
- 100 г оливок;
- ½ ч. л. меленого коріандру;
- сіль та перець до смаку.
Для соусу:
- 150 г натурального йогурту;
- 10 гілочок кропу;
- 2 зубчики часнику.
Як приготувати
- Моркву та картоплю помийте, висушіть, викладіть у форму або на деко і запікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів.
- Дайте готовим овочам повністю охолодитись, а потім наріжте їх середніми кубиками. Складіть у миску. При цьому картоплю можна не очищати від шкірки – так виходить не менш смачно.
Вас також може зацікавити: Новорічне олів’є: як змінити смак традиційного салату
- Шинку наріжте середніми кубиками, додайте до моркви та картоплi.
- Додайте в салат також оливки та подрібнені волоські горіхи.
- Для заправки: дрібно наріжте кріп і подрібніть часник (за допомогою дрібної терки або давилки). У окремій мисці змішайте подрібнений кріп, часник, 150 г натурального йогурту та ретельно перемішайте. Заправте салат соусом.
Салат iз курячим філе та медовою заправкою
Цей вишуканий салат продемонструє вам ідеальний баланс смаку: солоні огірки, ніжне куряче філе, солодкий соус і цитрусова кислинка лимонного соку поєднаються, щоб принести максимум задоволення вашим смаковим рецепторам. Замість курятини можна взяти індичку або навіть яловичину.
Інгредієнти
- 300 г курячого філе;
- 1 велика морква (або 2 маленькі);
- 2 солоних огірків;
- 1 ст. л. меду;
- сік ½ лимона;
- 4 лаврові листи;
- 5 горошин духмяного перцю;
- 1 томат;
- 2-3 гілочки базиліка;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- сіль та перець до смаку.
Як приготувати
- Куряче філе очистіть від плівок та жиру. Викладіть його в каструлю, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Додайте у воду 5 горошин запашного перцю, щіпку солі, 4 лаврові листки і варіть філе до готовності, 20 хвилин на невеликому вогні.
- Готове м’ясо витягніть із каструлі і дайте йому повністю охолонути.
- Паралельно з м’ясом відваріть 1 моркву до м’якості. Охолодіть та почистіть.
- Коли всі інгредієнти зварені, починайте нарізку салату. Візьміть 2 солоні огірки і наріжте кубиками. Це ж зробіть із курячим філе, морквою та томатом.
- Всі інгредієнти складіть у миску і полийте соком половини лимона.
- В окремій ємності приготуйте заправку: змішайте оливкову олію, мед і сік половини лимона. Заправте салат соусом, поперчіть і посоліть до смаку.
- Помийте 2-3 гілочки базиліка, висушіть, обірвіть листочки і додайте в салат. Їх можна як подрібнити, так і повністю додати.
Ще на тему: Салати та закуски, які задобрять символ Нового 2024 року