Укренерго загрожує пересертифікація – Україна може залишитися без імпорту електроенергії з ЄС

Укренерго загрожує пересертифікація – Україна може залишитися без імпорту електроенергії з ЄС

Секретаріат Енергетичного співтовариства попередив Україну про можливість пересертифікації компанії “Укренерго” як оператора системи передачі електроенергії. Такий сценарій можливий, якщо до 9 грудня не буде виконано низку вимог.

Якщо умови не будуть виконані, компанія втратить сертифікат оператора (ISO) і, таким чином, позбавиться можливості імпорту електроенергії на період проходження повторної процедури сертифікації.

Зокрема, йдеться про чотири умови.

  • Уряд має виконати обіцянку і призначити до 9 грудня наглядову раду “Укренерго” в повному складі. Оскільки на сьогодні наглядова рада складається лише з чотирьох членів: трьох представників держави та одного незалежного члена. Вакансія незалежного члена Наглядової ради залишається незайнятою з квітня 2022 року, а ще двоє незалежних членів подали у відставку у вересні 2024 року.
  • Статут “Укренерго” повинен бути переглянутий з метою посилення ролі незалежної Наглядової ради у прийнятті рішень компанії.
  • Уряд має підтвердити створення окремого структурного підрозділу для координації та взаємодії операторів паливно-енергетичного комплексу, під прямим підпорядкуванням призначеного заступника міністра. Саме цей заступник буде виконувати функції Міністерства енергетики щодо управління корпоративними правами держави в “Укренерго”, а також управління державною власністю. Поки невідомо, хто призначений заступником міністра, чи призначений новий підрозділ і чи функціонує він.
  • Також мають бути переглянуті умови забезпечення повної незалежністі “Укренерго” від втручання міністерства та міністра енергетики.

“Кожен із описаних вище аспектів сам по собі є підставою для повторного відкриття процедури сертифікації… Тому ми з повагою просимо НКРЕКП оцінити відповідність “Укренерго” вимогам щодо анбандлінгу та знову відкрити процедуру сертифікації, якщо відповідність щодо зазначених аспектів не буде досягнута до 9 грудня 2024 року”, – йдеться у листі Секретаріату.

Повний зміст листа:

Як повідомляло РБК-Україна, 11 жовтня Кабінет міністрів оголосив конкурс на посади трьох незалежних членів наглядової ради НЕК “Укренерго”. Четвертого обиратимуть за попередньо запущеною аналогічною прозорою процедурою.

У вересні два незалежні члени наглядової ради “Укренерго” Данієль Доббені та Педер Андреасен після звільнення голови компанії, заявили про відставку через тиск з боку влади.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Джерело