Перший сніг в Україні в 2024 році може бути в листопаді – прогноз синоптиків Гідрометцентру

Перший сніг в Україні в 2024 році може бути в листопаді – прогноз синоптиків Гідрометцентру

Коли українців може “накрити” першим снігом

За словами експерта, перший сніг (якщо не говорити про сніг, який випав раніше на високогір’ї Карпат) може прийти на територію України у формі опадів змішаної фази – дощів, подекуди з мокрим снігом.

“Поки що саме такого снігу, щоб утримувався тривалий сніговий покрив… У найближчій синоптичній перспективі (там де ми можемо говорити, безпосередньо, про практичні якісь показники) то… До кінця жовтня взагалі в нас без опадів”, – розповіла синоптик.

Вона уточнила, що зміна синоптичної ситуації спостерігатиметься у перших числах листопада.

“І там дійсно може на території України (згідно з розрахунками, які є на сьогодні) утворитися циклон. І він може вже принести опади, принаймні змішаної фази. Тобто дощ, подекуди з мокрим снігом”, – пояснила Птуха.

Водночас вона зауважила, що осінь ще, можливо, буде про себе нагадувати.

“Бачимо що сезони зараз, в умовах зміни клімату – це такий дисбаланс у кліматичній системі”, – визнала спеціаліст.

За її словами, цілком імовірно, що і цей сезон (більшість місяців холодного періоду), характеризуватиметься дещо вищими за кліматичну норму показниками середньомісячної температури – на 1,5-2 градуси.

“Звичайно, є певні виключення. Наприклад для листопада та грудня можливо все ж таки вона (температура, – Ред.) буде близькою до норми… Загальна тенденція до потепління абсолютно не виключає затоків холоду, арктичного повітря. Тому що завжди наголошую: ми – сезонна країна. Ці затоки холоду можуть бути. Просто їх тривалість останніми роками дедалі скорочується”, – підсумувала спікер УкрГМЦ.

Перший сніг у Карпатах

Нагадаємо, в ніч з неділі, 29 вересня, на понеділок, 30 вересня, у Карпатах суттєво впала температура повітря, тож на високогір’ї випав перший сніг.

Користувачі соціальних мереж активно ділились кадрами, на яких видно було засніжені схили та ліси.

У ДСНС також показали, як виглядала засніжена гора Піп Іван (одна з найвищих вершин Українських Карпат, розташована на південно-східному кінці головного хребта масиву Чорногора, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей).

Крім того, рятувальники закликали туристів не нехтувати безпекою та утриматись від походів.

Тим, хто все ж таки вирішив йти в гори, порадили підготуватись як слід – взяти з собою теплі рукавиці, бафи для захисту шиї та обличчя, а також надягати кілька шарів теплого одягу й зимове взуття.

У вівторок, 1 жовтня, на високогір’ї Карпат спостерігався сніговий покрив висотою до 13 сантиметрів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Джерело