Пампухи з маком – рецепт випічки на Різдво і як готувати

Пампухи з маком – рецепт випічки на Різдво і як готувати

Що потрібно для пампухів з маком

Для того, щоб приготувати на Різдво українські пампухи з маком, необхідні ці інгредієнти:

  • борошно – 550 г
  • молоко – 350 мл
  • яйця – 3 шт.
  • масло – 50 г
  • дріжджі – 12 г
  • цукор – 2 ст. л.
  • цукрова пудра – 2 ст. л.
  • сіль – дрібка
  • олія – для смаження
  • мак – 400-500 г

Як готувати пампухи з маком

Для того, щоб приготувати тісто для різдвяних пампухів, налийте 250 мл молока в глибоку миску, всипте дріжджі, 1 ст. л. цукру та декілька ложок борошна. Перемішайте суміш та переставте масу на 10-15 хвилин в тепле місце. Тоді опара підросте і майбутнє тісто буде пухким.

Відділіть два жовтки, проте не виливайте білок – він ще знадобиться наприкінці приготування. Для тіста використовуються два жовтки та одне ціле яйце – до них потрібно поступово додати решту цукру і збити суміш до пухкої піни.

Обережно влийте яйця до опари, відсипте 100 г борошна з всієї маси, а решту також додайте до опари. Замішайте тісто, поступово додавши залишене борошно.

Розтопіть масло та додайте його в тісто для пампухів. Ще раз вимішайте тісто, покладіть його в миску та, накривши посуд, переставте в тепле місце на годину.

Щоб приготувати макову начинку, мак потрібно ретельно промити в каструльці, потім залити окропом так, щоб рідини було на сантиметр більше ніж маку. Поставте посуд на вогонь та виваріть мак до повного википання води.

Тоді влийте молоко і проваріть начинку протягом 3 хвилин, час від часу перемішуючи. Після цього злийте молоко, перекладіть мак у чашу блендера або ступку, всипте 1 ст. л. цукру та перемеліть. Додайте до макової начинки 1 білок та ретельно перемішайте масу.

Щоб зробити пампухи, розділіть тісто на однакові за розміром кульки, які потрібно розкачати на коржики.

Як готувати пампухи (скриншот / Пан Фартух – прості рецепти)

Викладіть в центр кожного коржика чайну ложку макової начинки, зліпіть краї тіста та покачайте пиріжок в руках, щоб пампух був круглим. Розігрійте в каструлі олію – її потрібно стільки, щоб пампухи були повністю занурені в рідину.

Обсмажте пампухи з маком до рум’яної скоринки з кожного боку. Щоб прибрати олію, викладіть пампухи на серветку, потім перекладіть на тарілку та присипте цукровою пудрою.

Джерело