Що виявило дослідження щодо споживання чаю?
Дослідження, проведене Наньтунським університетом у Китаї, показало, що вживання двох чашок (по 250 мл) чаю щодня може зменшити ризик серцевої недостатності на 21%. Крім того, було встановлено, що щоденне споживання двох чашок несолодкого чаю знижує ризик інсульту на 14%. Таким чином, ймовірність діагностування ішемічної хвороби серця скоротилася на 7%.
Проте, додавання цукру або штучних підсолоджувачів знижує ці переваги до нуля. Вчені проаналізували дані 177 810 британців з біобанку Великобританії, спостерігаючи за ними протягом кількох років. З цієї кількості 147 903 особи підтвердили, що споживають чай, причому більшість надає перевагу несолодкому варіанту.
Наукова робота, опублікована на початку минулого року, продемонструвала, що споживання двох чашок чаю щодня протягом семи років може зменшити ризик смерті від серцевого нападу або інсульту на 19%.
Дослідження виявило “U-подібний зв’язок” між вживанням чаю та ризиком серцево-судинних захворювань, де найнижчий ризик спостерігався у тих, хто споживав від нуля до двох чашок на день.
Що стосується ризику інсульту, було зафіксовано лінійну залежність: чим більше несолодкого чаю вживає людина, тим нижчим стає ризик інсульту.
Хто найчастіше п’є солодкий чай?
Цікаво, що дослідження також вказує на те, що спосіб, яким люди вживають чай, може багато про них розповісти.
Чоловіки, наприклад, в середньому додають 1,1 чайної ложки цукру або штучних підсолоджувачів. Вони часто курять сигарети та мають нижчий рівень освіти.
Ці особи також менше займаються фізичною активністю та загалом дотримуються менш здорового харчування в порівнянні з тими, хто п’є несолодкий чай.
Люди, які вживають цукор замість підсолоджувачів у своєму чаї, зазвичай є старшими й приймають менше добавок. Проте ті, хто замінив цукор на штучні підсолоджувачі, частіше страждають ожирінням та мають сімейний анамнез раку чи серцево-судинних захворювань.