Що треба знати про уколи для схуднення?
У останні роки препарати, відомі як інгібітори GLP-1, набули популярності завдяки їхній здатності контролювати рівень цукру в крові у хворих на діабет і сприяти зниженню ваги. До них відносяться засоби, як-от Wegovy (семаглутид) та Mounjaro (тірзепатін).
Хоча ці ліки будуть призначатися тільки тим пацієнтам, яким, на думку медичних спеціалістів, це дійсно потрібно, NHS наголошує на важливості дотримання здорового харчування та фізичної активності для управління вагою.
Як зазначає один з експертів, існують продукти, що можуть дати подібний ефект до інгібіторів GLP-1. Дієтолог Марія АбіХанна пояснила, що певні харчові продукти можуть підтримувати процес схуднення природно і без побічних ефектів.
Білок
На першому місці в рекомендаціях Марії стоїть білок. Вона радить завжди мати в своєму раціоні яйця, грецький йогурт та едамаме.
“Білок є однією з найефективніших речовин для стимулювання вироблення гормонів ситості, таких як пептид YY (PYY) та GLP-1”, – повідомила вона.
Два яйця (13 г білка) або порція грецького йогурту (близько 10 г) можуть допомогти організму зменшити тягу до їжі протягом дня. Едамаме – ще один багатий білком варіант для перекусу.
Клітковина
Клітковина здатна сповільнити процес травлення. Серед прикладів таких продуктів можна назвати насіння чіа, сочевицю та овес.
Вона фізично гальмує травлення та стабілізує рівень цукру в крові – це два ключові ефекти GLP-1. Насіння чіа має п’ять грамів клітковини на столову ложку і розширюється в шлунку, сповільнюючи його спорожнення.
Сочевиця та овес забезпечують поєднання розчинної клітковини та стійкого крохмалю, що покращує відчуття ситості.
Здорові жири
Марія зазначає, що не слід “боятися” жирів, якщо це “правильні жири”. Здорові жири допомагають підтримувати тривале відчуття насиченості, уповільнюючи травлення.
“Авокадо та арахісова паста багаті мононенасиченими жирами та клітковиною, які разом запобігають швидкому спаду енергії після прийому їжі. Спробуйте поєднати половину авокадо з яйцями або арахісову пасту з нарізаними яблуками для боротьби з голодом”, – зазначила експертка.
Правильні вуглеводи
Згідно з словами Марії, “не всі вуглеводи є шкідливими”, зокрема ті, що повільно засвоюються. Кіноа, солодка картопля та сочевиця є багатими джерелами клітковини та стійкого крохмалю, що допомагає залишатися ситими без енергетичних коливань. Головна мета – бути енергійним, не викликаючи “цукрових гойдалок” у крові.
Об’ємні, низькокалорійні овочі
Ці овочі заповнюють ваш шлунок і швидше сигналізують про насиченість.
“Листова зелень, броколі та огірки чудово підходять для збільшення об’єму їжі без підвищення калорійності, допомагаючи шлунку сигналізувати мозку: “Ми ситі”, – підкреслила Марія.