піца, борщ та привид колишньої розкоші

піца, борщ та привид колишньої розкоші

Основні моменти:

  • Від елітного ресторану до їдальні: історія приміщення в Аркадії;
  • Ресторан «Південна Пальміра»: пальми в діжках, чорна ікра і краби в меню, музиканти на сцені;
  • Останні роки в будівлі колишнього розкішного ресторану розташовується City Buffet;
  • Мережевий заклад City Buffet: меню та ціни;
  • Обід у City Buffet: наші враження;
  • Інтер’єр закладу вражає справжнім захопленням;
  • Загальні враження від візиту до City Buffet.

Від елітного ресторану до їдальні

Ця будівля володіє багатою та славною історією. У 1902 році в Аркадії, яка тільки починала свій шлях як розважальна локація в Одесі, було відкрито зимовий ресторан. Він належав славнозвісному купцеві Ушеру Сігалу. За даними краєзнавців Єви Краснової та Анатолія Дроздовського, згодом рестораном керував ресторатор Коровін та перше одеське товариство ресторанної справи.

Ресторан в Аркадії

Олександр Отдєльнов, автор «Одеського життя», детально описує історію розвитку Аркадії у своєму відео:

Автором будівлі є видатний архітектор Христиан Бейтельсбахер, який народився у Нейбурзі. Він був випускником Дрезденської королівської академії. Його архітектурні творіння прикрашають наше місто й досі. Ви можете знайти їх на Європейській вулиці, 2, Рішельєвській, 26 та інших.

Здание одесского ресторана на старом фото

До речі, нещодавно ми розповідали про історію найвідомішої вулиці Одеси

Отже, на початку 20 століття тут функціонував розкішний зимовий ресторан. У 1938 році він належав тресту столових і був відомий як «ресторан №7», а перед війною став курзалом. Під час Другої світової війни знову відкрився як ресторан і залишався таким до завершення 50-х років. Після будівництва санаторію «Молдова» та до 1990 року будівля була у його складі. У 90-ті роки тут відкривається «Південна Пальміра» – розкішне місце з пальмами, чорною ікрою та крабами в меню. Однак з часом цей формат перестав бути популярним, і ресторан закрили. У 2012 році в ЗМІ з’явилася інформація про продаж будівлі за мільйон доларів. У 2018 році там запрацював «Портер паб». Інтернет тоді зберіг рекламу: «П’ять років воно стояло пусте, а у цьому літі відкрилися під новим ім’ям. Від колишньої розкоші залишилися лише спогади, але тут подають дев’ять видів пива – це ідеальне місце для зустрічей з друзями на морі, хоча старі меблі поки що погано інтегруються в паб…».

Читайте також: Пиво, легенди і «Тюлькінські біточки»: як сьогодні живе найстаріший бар Одеси «Гамбрінус»

У 2019 році ресторан знову виставили на продаж. Останні роки тут функціонує City Buffet, але лише влітку. Давайте заглянемо туди.

А що в меню?

Сетевое заведение City Buffet

Мережа City Buffet розташована в найпрохідніших місцях міста, і влітку її філії відкриваються на пляжах Одеси та в Чорноморську. Наприкінці червня City Buffet з’явився також у Львові. По своїй суті це сучасна їдальня, де відвідувачі самостійно наливають та накладають страви, а у разі потреби можуть їх підігріти.

«Аркадійська філія» не є винятком.

Сетевое заведение City Buffet, посетители

Тут пропонують декілька видів перших і других страв, піцу, багато гарнірів та салатів, власну випічку, всі види напоїв, а також алкоголь. На сайті мережі в меню представлено двадцять дві перші страви. На стенді біля входу їх дев’ять, а саме: холодник, зелений борщ, овочевий суп, грибний крем-суп, розсольник. Вартість маленької порції (280 мл) коливається від 50 до 84 гривень. Також є можливість замовити більшу порцію за вищу ціну.

статья Вкусный город

Салати, м’ясні страви та гарніри коштують від 55 гривень за 100 грамів. Однак деякі другі страви мають ціну, вказану за порцію. Уважно читайте цінники під час вибору. Наприклад, кукурудза коштує 110 гривень за качан.

Сетевое заведение City Buffet, блюда

Варто зазначити, що тут найнижча ціна на пляшкову воду – 24 гривні за 0,5 л, також представлений вибір пива та недорогих сухих вин, як на розлив, так і в пляшках. Зауважте, що більшість салатів заправлені майонезом: олів’є, оселедець під шубою тощо, хоча є і прості овочеві салати – помідори, огірки, болгарський перець, а також малосольні огірки. Салати розкладені в охолоджуючих ємностях, супи – також, а хліб зберігається в спеціальних хлібницях. Проте піца виставлена на відкритому місці, що виглядає не зовсім гігієнічно.

Сетевое заведение City Buffet, пицца

Другі страви тут переважно з курятини: котлети, відбивні, крильця, філе. Риба представлена лише у вигляді котлет та смаженого у клярі хека. Дивує, що в курортному районі, де відвідує багато туристів, немає рибних страв, таких як биточки або кабачки по-одеськи.

На тему: Одеське кафе «На семи вітрах»: обід за 300 гривень та атмосфера, якої більше ніде немає

А як на смак?

Обед в City Buffet в Аркадии

Щоб ознайомитися з кухнею, я замовила маленьку порцію зеленого борщу (60 грн), трохи помідорів і болгарського перцю (105 грамів), курку в медовому соусі й 150 грамів молодої картоплі на гарнір. Запивала все це лимонадом.

City Buffet, зал

Борщ, курка та картопля потребували підігріву в мікрохвильовці, яка стояла на антикварному письмовому столі. Слід зазначити, що робити це не дуже зручно, адже немає столика для підносу з іншими стравами. Після цього я обрала столик «з видом», щоб оцінити інтер’єр старовинної зали.

City Buffet, зеленый борщ

На жаль, не всі страви виявилися смачними. У зеленому борщі плавали шматочки курки та яйце, але він був занадто солоним – я з’їла лише дві ложки. Курка в медовому соусі була нормальною – м’якою та соковитою, але я не можу перестати сумніватися, що там використовували цукор замість меду. Молода картопля вийшла недовареною й несолоною. Можливо, кухар два рази засолив борщ замість картоплі, не знаю. На жаль, я не змогла її доїсти. Лимонаду ж були жодні нарікання.

City Buffet, курица и картошка

Варто зауважити, що каву тут готують із зерен робусти. Це, звичайно, не критично, але смак виходить гіркуватим, а внаслідок великої кількості кофеїну може різко підвищитися тиск. Для тих, хто любить м’якший смак, краще розбавляти її молоком або вершками або додавати цукор. Морозиво за смаком виявилося на любителя – занадто м’яке, як нещодавно збиті вершки, проте без крижаних кристалів усередині.

City Buffet, кофе

Кафе-музей, бар-дискотека та екскурсія в катакомби

Що дійсно вражає – це інтер’єр закладу. Під час ремонту тут дбайливо зберегли всі елементи декору. Всі вікна й двері дерев’яні – жодного пластику. Хоча двері автоматичні, вони виглядають як старовинні. У кутах великої зали розташовані чотири великі каміни, а в одній із ніш стоїть більярдний стіл, на якому можна пограти за окрему плату. В іншій кімнаті знаходиться родинний обідній стіл, навколо якого зібрані речі, які були в одному з ресторанів мережі на проспекті Шевченка, постраждалому під час російської ракетної атаки. Також тут багато артефактів: старий патефон, фотографії та різні дрібнички.

City Buffet, интерьер

City Buffet, старые вещи

Ви також можете дізнатися: Паб у самому серці загадкової Одеси: як ірландські традиції прижилися в старому Пасажі

Заклад відвідують багато людей. Сюди приходять сім’ями та компаніями, а також багато тих, хто купує страви на винос. У залі підтримується комфортна температура завдяки кондиціонерам.

City Buffet, обеденный зал

Але справжній сюрприз чекає на тих, хто виходить на вулицю. Я придбала подвійний американо (60 грн) та крафтове морозиво (94 грн) і пішла досліджувати місцеву архітектурну охорону.

City Buffet, дворик

City Buffet, ворота

Дворик закладу – дуже затишний. Тут багато куточків, схованих в зелені, є гроти. До дворика примикає скеля, в якій розташовані кілька залів зі столиками й велика бенкетна зала, яку потрібно бронювати заздалегідь. Багато відвідувачів приходять не лише їсти, а й фотографуватися та оглядати «міні-катакомби», що містять старовинні речі.

City Buffet, грот

City Buffet, старое авто

Також можна поїсти тут до 20:00, після чого працює лише бар, а у вихідні дні проводяться дискотеки.

Загальне враження

City Buffet,

Отже, висновок: намагатися поїсти недорого та смачно в такому закладі не зовсім вдається. Особливо, якщо страва переварена або недосолена. За ці гроші, навіть в Аркадії, можна знайти смачніші варіанти до десяти разів вигідніше. Тому моя порада – ретельно обирати страви, віддаючи перевагу тим, що складно зіпсувати, і не чекати на дешевизну.

Чи відвідували ви цей заклад, раніше чи нещодавно? Щиро вдячні за ваші спогади та враження.