Нещодавно ми були на святі, яке відзначало початок жнив Примул сноп в селі Надрічне Бородінської громади Болградського району, де проживають українські молдавани. Тут ми спробували дуже смачні сармалє.
Про секрети приготування справжніх сармалє спеціально для «Одеського життя» з нами поділилася талановита господиня з Надрічного Олена Мунтян. Пані Олена здобула популярність завдяки своїм смакам трудом. Її односельці постійно запрошують її готувати на різні свята.

– У Надрічному кажуть, що менші сармалє – це ознака кращої господині, тому я роблю їх розміром з мізинець, – ділиться досвідом Олена Мунтян.

Цей рецепт передається з покоління в покоління в сім’ї Мунтян – колись так готувала її свекруха, а тепер пані Олена навчила своїх доньок і невістку.
Рецепт молдавських сармалє

Для приготування одного казану сармалє вам знадобляться:
Приготування:
Спочатку зберіть молоде виноградне листя – вони повинні бути ніжними та свіжими. Обдайте їх окропом. Потім запарте рис окропом і дайте йому постояти приблизно півгодини.

Моркву, цибулю і м’ясо наріжте дрібно. Усі інгредієнти обсмажте на сковорідці приблизно 10 хвилин.
Далі змішайте готовий фарш з запареним рисом, додайте сіль, перець, спеції на власний смак.
Фарш акуратно заверніть у виноградне листя і укладайте сармалє щільно одне до одного в казані.
Накрийте верхній шар виноградним листям і залийте водою до середини верхніх сармалє.

Зробіть з борошна та 40-50 мл води круте тісто, сформуйте з нього кришку та накрийте нею казан – це додасть страві більш інтенсивний смак.
Відправте казан із сармалє до печі або духовки, де готуйте при температурі 180 градусів близько 40-50 хвилин.
Смачного!