Лучник – рецепт пісного пирога з цибулею від одеської болгарки

Лучник – рецепт пісного пирога з цибулею від одеської болгарки

Євгенівка – це місце, де православні християни щонеділі та в свята відвідують церкву, зазвичай дістаючись туди автобусом.

– Село має довжину вісім кілометрів, а церква одна, – зазначає Тетяна Чолак. – Тому парафіяни зібрали кошти і купили автобус, який допомагає тим, хто не в змозі подолати таку відстань.

Мешканці Євгенівки, в першу чергу, літні люди, дотримуються посту і знають багато пісних страв. Одна з них – «Лучник», основна складова якої – цибуля.

– Якщо ви добавите більше цибулі, ніж у рецепті, «лучник» вийде ще солодшим і смачнішим, – каже Тетяна Чолак, майстриня з випічки.

Вона ніколи не купує хліб у магазині, а пече його самостійно, як навчила її мати.

– Я завжди віддаю чверть хліба сусідці – за упокій душі мого чоловіка, – додає пані Тетяна. – Решти вистачає на тиждень, адже я живу одна. Але не відчуваю себе самотньою – займаюся вовною. В нашому селі чимало овець. Я очищаю вовну від будяків, перу у рідкому милі, щоб прибрати запах, сушу її і потім везу в Арциз, де є механічна вовночіска. З вовни я шию ковдри – на одну йде три кілограми сировини. За півроку я виготовила 15 ковдр, адже люди замовляють, бо вони дуже теплі.

Складники

Необхідно:

Метод приготування


У невелику кількість теплої води слід додати дріжджі та цукор. Через 20 хвилин додайте столову ложку олії, склянку води, поступово всипайте борошно, поки маса не стане м’якою.

Поки тісто підходить, наріжте щонайменше пів кілограма цибулі і 250 грамів картоплі.

Цибулю обсмажте на олії до золотистої скоринки, потім додайте картоплю і тушкуйте 5 хвилин. Посоліть, додайте паприку та чорний перець.

Форму для запікання змастіть олією. Тісто розкатайте у великий корж, який буде більший за форму. Викладіть охолоджену начинку та закрийте зверху шаром тіста. Змастіть олією.

Випікайте протягом 45 хвилин при температурі 170-180 градусів.

Смачного!

Фото авторки