ціни, вибір, корисні властивості та поради

ціни, вибір, корисні властивості та поради

Кавуни в Одесі: ціни та джерела постачання

В Одесі розквітає справжня кавунова культура. Ці соковиті плоди, притягуючи своїм яскравим м’якушем, заполонили всі ринки міста.

Кавуни везуть з Ізмаїла, Овідіополя, Кілії та інших місць. Один із продавців «кавказького походження» з упевненістю заявив, що його плоди походять з Миколаївської області поблизу Херсона, пропонуючи їх за 16 гривень за кілограм. Наприклад, один великий кавун можна купити за 76 гривень.

Ціни на кавуни коливаються від 12 до 22 гривень. Існують пропозиції – купити по 10 гривень за одиницю, при покупці трьох штук.

Найдорожчий варіант – маленький кавун з майже сливовою шкіркою та жовтою м’якоттю: 25 гривень за кілограм. Продавець зазначив, що це гібрид дикого та культурного кавуна, вирощений в Одесі, і покупці підтверджують його чудовий смак.

Раніше продавці із задоволенням давали покупцям спробувати кавуни, роблячи професійні розрізи та пропонуючи спробувати смачний шматок. Наразі ж ця практика практично зникла, і споживання вже нарізаних кавунів, що простояли на сонці, не викликає інтересу.

Як обрати спілий кавун: народні методи

  • Досвідчені покупці звертають увагу на «хвостик» – він має бути сухим.
  • Велика жовта пляма на боці свідчить про те, що кавун довго лежав на землі і встиг дозріти.
  • Справжній спілий кавун видає дзвін при постукуванні та має хрускіт при стисканні. Хоча, щоб це перевірити, потрібно спробувати стиснути великий кавун.
  • Тож, ті, у кого немає достатньої сили, можуть просто дряпати шкірку. У стиглих плодів вона щільна.

Загалом, обирати кавун досить просто. Тож визначайтеся з вибором і насолоджуйтеся літнім святом.

Кавун для здоров’я, краси та зору

жовтий кавун

Кавун на 90% складається з води, що робить його ідеальним продуктом у спеку. Наприклад, насолоджуватись соковитим шматком після пляжу дуже корисно.

Цей фрукт також є джерелом вітамінів і мінералів, важливих для уповільнення старіння та підтримки зору.

Лікарі відзначають, що кавун зміцнює серце, знижує ризик раку і рівень «поганого» холестерину. Він також містить харчові волокна, які сприяють здоровій функції кишківника.

– Вітаміни в кавуні є необхідними для збереження молодості шкіри, – говорить терапевт Віталій Ясинський. – Тож кавун можна використовувати як в косметичних процедурах, так і внутрішньо.

  • Вітамін А відновлює клітини шкіри, запобігаючи їх сухості.
  • Вітамін В6 запобігає появі прищів.
  • Вітамін C сприяє виробленню колагену, який надає шкірі еластичність.

Чи може кавун бути шкідливим?

кавун під плівкою

Споживати кавун найкраще на голодний шлунок, адже поєднання з іншими продуктами може викликати дискомфорт. Віталій Ясинський застерігає, що добова норма для дорослого – 500 грамів.

У літрі кавунової м’якоті міститься близько 60 грамів цукру. Тому людям, які страждають на діабет, потрібно вживати його обережно, аби не спровокувати загострення.

Вагітним жінкам не варто зловживати кавуном, оскільки це може створити навантаження на нирки.

Люди з хворобами сечової системи також мають бути обережними. Кавун може викликати відходження каменів.

Є ризик отруєння, якщо споживати кавуни з бактеріями – особливо з пошкодженою шкіркою.

– Ніколи не купуйте кавун, що вже розрізаний, навіть якщо він закритий плівкою, – запевняє продавець. – Хто знає, на чиїх руках він був?

Обережно з нітратами!

Причиною отруєння кавуном найчастіше є нітрати. Їх додавали до грунту для прискорення зростання, оскільки недобросовісні фермери можуть перевищувати допустимі норми.

Нітрати накопичуються в недозрілих кавунах, зокрема в білому нутрі та шкірці.

Тому найкраще вживати кавуни в період збору врожаю – у серпні та вересні.

Як перевірити кавун на нітрати?

ціни

Здебільшого, запитувати у продавця про нітрати наївно, краще звернутися до досвідчених покупців.

– Цей кавун не купуйте, – радила одна з покупців ринку. – Написано, що він з Херсона, але важить більше 10 кілограмів. Відомо, що херсонські кавуни такі великі не ростуть.

Для перевірки на нітрати можна купити портативний нітрат-тестер, але він коштує досить дорого. Тому більшість споживачів користуються народними методами.

Ознаки наявності нітратів:

  • яскраво-фіолетові плями;
  • нерівномірний колір м’якоті;
  • білі прожилки;
  • глянцева поверхня м’якоті на зрізі, в якісних кавунах вона матиме текстуру.

Щоб перевірити нітрати, можна змішати м’якоть з водою і якщо з’явиться помутніння, кавун без небезпеки. А червонуватий відтінок свідчить про їх надлишок.

З якого віку можна давати кавун дітям

тонкошкірий красень

Кавун є корисним джерелом вітамінів і мікроелементів для дітей. Він допомагає зменшити ризик теплового удару і зневоднення, особливо в спекотні дні.

Проте, слід зазначити, що сечогінна та проносна дія кавуна у дітей вища, ніж у дорослих. Тому дієтологи радять пропонувати кавун малюкам старше півтора року, спершу починаючи з 30-50 грамів.

Краще давати м’якоть, оскільки нітрати накопичуються ближче до шкірки. Якщо кавун стояв у холодильнику, перед подачею варто обрізати верхній шар сантиметр.

Якщо перше вживання пройшло гладко, можна поступово збільшувати порцію. Дітям віком від трьох до шести років припустимо до 150 грамів.

Не забувайте видаляти насіння, щоб уникнути ризику удушення.