Шаурма в Одесі: міська влада наполегливо закликає дотримуватись санітарних стандартів без порушень.

Шаурма в Одесі: міська влада наполегливо закликає дотримуватись санітарних стандартів без порушень.

Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів реалізує кампанію з інформування власників тимчасових споруд про важливість забезпечення централізованим водопостачанням та водовідведенням для точок продажу фастфуду. У зв’язку з численними зверненнями громадян щодо порушення санітарних норм приготування їжі швидкого споживання, міська рада наголошує на дотриманні вимог законодавства, щоб запобігти груповим захворюванням гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.

Відповідно до повідомлень міської ради, в рамках інформаційної кампанії, що була ініційована через численні скарги від мешканців міста, акцентується увага на необхідності забезпечення суб’єктів, які займаються продажем їжі швидкого приготування, централізованим водопостачанням та водовідведенням задля дотримання елементарних санітарних стандартів.

“Ці вимоги врегульовані Законом України ‘Про державний контроль за дотриманням законодавства у сфері харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин’ від 18.05.2017, а також Правилами благоустрою території міста Одеси, схваленими рішенням Одеської міської ради від 23.12.2011 № 1631-VI. Вони стосуються лише тимчасових споруд, які займаються торгівлею харчовою продукцією швидкого приготування”, – зазначили в управлінні.

Основною метою цих заходів є запобігання випадкам групових захворювань, викликаних порушенням санітарних норм у закладах швидкого харчування. Важливо, що ці вимоги поширюються лише на тимчасові споруди, в яких реалізується їжа швидкого приготування, такі як кіоски та намети.

Суб’єкти господарювання, які надають послуги з продажу харчових продуктів у тимчасових спорудах, зобов’язані дотримуватись санітарних норм, визначених чинним українським законодавством. У випадку ігнорування вимог щодо централізованого водопостачання та водовідведення, власники ризикують бути притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення санітарного законодавства.

Основні вимоги до тимчасових споруд з продажу фастфуду:

  • централізоване водопостачання;
  • централізоване водовідведення;
  • дотримання санітарних норм приготування їжі;
  • запобігання груповим захворюванням та отруєнням.

Нагадуємо

Спеціалісти КУ “СМЕП” відновили дорожню розмітку та нанесли пішохідні переходи на 10 вулицях Одеси – Європейській, Польській, Приморській, Садовій, а також на вулицях Князя Ярослава Мудрого та Люстдорфській дорозі, на перехрестях Прохорівська-Прохорівський провулок, Маловського-Рачкова, Велика Арнаутська-Старопортофранківська, Французький бульвар-Якова Олексенка й біля 11-ї лікарні. Ці роботи проводяться планово на найбільш завантажених вулицях міста задля підвищення безпеки дорожнього руху. Особливо важливе оновлення пішохідних переходів в умовах осінньої погоди зі зниженою видимістю та дощами.