В Одесі продають найстаріший будинок у місті

В Одесі продають найстаріший будинок у місті

Тільки минулого року “Одеське Життя” докладно розповідало про історію найстарішого будинку на вулиці Пастера (і, за міськими легендами, у місті). І ось на аукціоні Прозорро з’явилося оголошення про його продаж.

План будинку на Пастера 1

План виставленої на аукціон нерухомості за адресою вул. Пастера, 1, Одеса

За даними аукціону, зараз будинком володіє компанія Мітрідат Одеса, і хоче отримати за нього щонайменше 11 мільйонів 904 тисячі гривень.

Читайте також: Одеський «будинок зі святою» – останній витвір Бернардацці

У стільки власники оцінили пам’ятник архітектури в центрі міста площею 1200 квадратних метрів. При цьому будівлю продають як нежитлове приміщення, хоча раніше там були квартири одеситів.

Одеса, будинок Боффо на Пастера

Зараз творіння Боффо в стилі неоготики неабияк занепало.

Зараз будівля, як і багато старих одеських будинків, виглядає занедбаною, але раніше це був розкішний будинок у неоготичному стилі, створений одним найславетніших одеських архітекторів – італійцем Франческо Боффо. Будинок був зданий у 1835 році.

Замовник будівництва будинку Бражинський був міським чиновником, але прослужив в Одесі недовго. Вже через 5 років будинок змінив і власника, і ім’я, ставши домом Фалька.

Але в реєстрі пам’яток архітектури записаний під ім’ям першого власника – Бражинського. До речі, зустрічаються й інші написання прізвища – Брежинський та Брижинський. Але в офіційних документах використовується саме літера А як третя у прізвищі першого власника будівлі.

Найстарший одеський будинок, табличка

За документами прізвище першого власника будівлі на Пастера, 1 – Бражинський.

Читайте також: Одеська вулиця Пастера: меморіал-стріт, пам’ятники, що сховалися, і іменна аптека