1 листопада у Криничненській громаді пройшов третій культурний форум «Обрядовий хліб – спадщина Чушмелія», на який завітали гості з села Нові Трояни, технолог із Ізмаїльської пекарні «Колос» та місцеві жителі. Мета заходу – збереження та популяризація нематеріальної культурної спадщини нашої області. Відзначимо, що подія набула широкого резонансу в суспільстві.
Велика подяка висловлюється господиням, які презентували свої хліби на форумі — це справжні майстрині. Серед них були: Олена Янчева, Тетяна Дукова, Марія Желяскова, Домнікія Георгіївна Тодорова, Валентина Денкова, Марія Трандафілова, Тетяна Ковтун, Ганна Русанжик, Філіпова Марія, Єнакієва Віра, Горбан Анастасія. Їхні вироби стали справжньою окрасою свята і гордістю громади.
«Цьогорічним акцентом форуму стало вшанування давніх звичаїв і традицій, пов’язаних із випіканням хліба на домашніх дріжджах», – доповіла Тетяна Георгіївна Ковтун.
До учасників звернулася секретар сільської ради Олена Браїла, яка підкреслила важливість збереження культурних традицій та їх передачі юному поколінню.
«Рецепт домашніх дріжджів ми отримали від місцевої бабусі, Будурової Домнікії Георгіївни, 1937 року народження, яка охоче поділилася старовинними секретами приготування дріжджів на винній та хмелевій заквасці», – зазначила Олена Браїла.
Протягом заходу учасники та гості мали можливість обмінюватися рецептами та традиціями, які передавалися з покоління в покоління.
Запрошений отець Федір освятив хліби та наголосив, що у господинь справді золоті руки.
Технолог Ізмаїльської пекарні «Колос» Гацанога Тетяна вручила громаді, в особі секретаря ради, хліб як символ миру і дружби.
Оганізатори форуму, господині та активісти були нагороджені почесними грамотами сільської ради. Їхня праця, відданість та любов до рідного краю стали прикладом збереження нашої культурної спадщини.
В кінці форуму відбулася дегустація різноманітних видів домашнього хліба та випічки. Кожен гість мав змогу скуштувати вироблені вироби, оцінити їх смак і дізнатися про особливості приготування.
Форум став справжнім святом єдності, працьовитості і любові до рідної землі. Адже домашній хліб — це не лише щоденний харч, а й символ родинного тепла, гостинності та духовного багатства українського народу.
За матеріалами: bessarabiainform.com

 