Читаємо етикетки на продуктах правильно
Часто буває так, що, відкривши холодильник, ми розуміємо, що не встигли з’їсти йогурт або сир до закінчення терміну придатності. І незважаючи на абсолютно нормальний вид продукту, ми боїмося його вживати.
Але, як стверджують експерти, не варто поспішати відразу ж викидати такі продукти, оскільки найчастіше виробник вказує на упаковці рекомендований термін придатності. І якщо ви зберігали в належних умовах даний продукт, він виглядає нормально зовні і не втратив свої смакові характеристики, не варто його викидати.
Звичайно, багато залежить від типу продукту та способу його зберігання. Тому перед вживанням такого продукту уважно огляньте його та прочитайте етикетку.
Зверніть увагу на напис про термін придатності товару. Якщо вказано лише дату закінчення терміну, то не варто їсти продукт після вказаної дати. Якщо ж написано «бажано вжити протягом такого терміну», то цілком імовірно, що ця їжа цілком придатна до вживання.
Далі огляньте сам продукт – на ньому не повинно бути цвілі, ознак розкладання, а також неприємного запаху, незрозумілих грудок та інших ознак псування.
Які продукти можна їсти після закінчення терміну придатності
Західні експерти назвали 10 продуктів, які можна вживати навіть після закінчення терміну придатності.
Картопляні чіпси в упаковці
Вони не дуже корисні для здоров’я через велику кількість солі. Але саме вона допомагає продовжити термін зберігання чіпсів.
Шоколад
Шоколад містить цукор, який значно продовжує збереження цього продукту.
Ви також можете дізнатися: Чому їсти чорний шоколад корисним для здоров’я: названо 5 причин
Кетчуп
Це один із тих продуктів, для яких велике значення має правильне зберігання – у прохолодному та сухому місці. При такому зберіганні кетчуп може бути придатним для їжі навіть через рік після закінчення терміну придатності на упаковці.
Йогурти
Багато йогуртів мають термін зберігання кілька тижнів. І вони можуть не втратити своїх смакових якостей ще 6 тижнів після закінчення терміну придатності. Але такі продукти потрібно дуже уважно оглядати на предмет псування після відкриття.
Твердий сир або сир зі спеціями
У таких продуктів рідко спливає термін придатності. Твердий сир може покритися пліснявою або нальотом, але легко можна просто зняти ножем. А ось терміну придатності м’яких сирів варто суворо дотримуватися.
До речі, а ви знали, що набір карпатських сирів може стати чудовим подарунком вашим близьким на новорічні свята? Які ще є подарункові набори та як їх можна замовити в Одесі ви можете дізнатися у нашій статті
Пастеризоване молоко
Таке молоко зазвичай цілком придатне після закінчення терміну придатності. Але варто виявити обережність і уважно його оглянути – якщо воно неприємно пахне чи загуснуло, то не варто його пити.
Яйця
Зануріть яйця в миску з водою: якщо вони плавають, то всередині є газ і бактерії, а отже, варто їх викинути. Якщо вони опустилися на дно, то швидше за все вони придатні в їжу.
Ще на тему: Чи можна їсти яйця з червоною плямою на жовтку
Хліб
Несвіжий хліб цілком можна вживати чи пустити на сухарики чи грінки. Але при цьому огляньте хліб уважно – на ньому не повинно бути білих плям чи плісняви.
Рис
Як і макарони, рис може зберігатися після закінчення терміну придатності ще кілька місяців. Але тільки в сухому, темному та прохолодному місці.
Фрукти та овочі
Уважно огляньте продукти: не повинно бути цвілі, чорних чи білих плям, надмірного пересихання, вологих плям, зміни кольору. Якщо всього цього немає – їжте їх сміливо.
Читайте також: