Основні факти:
Згідно з відомостями завідувача Чорноморського відділу ІРГЕМО Сергія Хуторного, блакитний краб, що є природним мешканцем західної частини Атлантичного океану, дійсно знаходиться в акваторії Чорного моря, і це не новина.
На поточний момент офіційно зафіксовано виявлення понад 30 особин біля різних чорноморських берегів, з яких близько 15 – в українських водах. Окремі випадки виявлення цього виду фіксуються вже кілька років, що свідчить про його повільну, хоча й не масову появу.
Учора вчені проквітали самку блакитного краба, яка містила майже 1,5 млн ікринок. Проте їхнє виживання в умовах Чорного моря, яке має відносно низьку солоність, є проблематичним через складний багатостадійний розвиток.
Науковці Інституту рибного господарства запевняють, що цей вид наразі не представляє загрози для місцевої фауни.
Інформація ОЖ
М’ясо блакитного краба вважається делікатесом – воно ніжне, солодкувате та дієтичне. Особливу цінність мають самки з ікрою, а також м’ясо з клешень. У США щорічно виловлюють десятки тисяч тонн, а ліцензії отримують понад 4500 компаній.
Нещодавно в нацпарку «Тузловські лимани» на берег викинуло десятки тисяч крабів-плавунців. Серед викинутих особин багато самок з ікрою. Причиною цього стало природне явище апвелінг – підйом холодних глибинних вод на поверхню.