Чи потрібні розвантажувальні дні після свят: поради експертів

Чи потрібні розвантажувальні дні після свят: поради експертів

Порада нутриціолога: «Не обов’язково розвантажуватися тільки гречкою та курячою грудкою»

Постійний експерт «Одеського життя», нутриціолог та консультант з харчування Наталія Ходєєва застерігає нас від дієт, які так часто рекомендують дотримуватися «експертів» в інтернеті. Найпоширеніший метод розвантажувального дня «на гречці та курячій грудці» підходить не кожному організму:

— Під час новорічних свят ми перевищуємо звичні обсяги їди. Мало того, у святкових стравах використовуємо безліч додаткових інгредієнтів, які заважають засвоєнню їжі. Наприклад, солодкі напої та соуси. А це все навантажує роботу органів травлення. Тому, щоб дати «відпочити» нашому шлунково-кишковому тракту після рясних прийомів їжі, я рекомендую зробити розвантаження. Не обов’язково розвантажуватись тільки гречкою та курячою грудкою. Є багато видів розвантаження, кожному організму потрібно підбирати його індивідуально. Вид розвантаження залежить від віку, можливостей організму та кількості днів застосування. Запам’ятайте, що немає однієї схеми дієтичного меню всім людей.

нутрициолог и консультант по питанию Наталья Ходеева

Нутриціолог та консультант з харчування Наталія Ходєєва

До речі, при вживанні спиртних напоїв корисним є вживання солінь. Алкоголь виводить рідину з організму разом з мінеральними солями, а консервовані овочі допомагають відновити цей баланс.

Загальні рекомендації щодо розвантаження ШКТ для всіх:

  • зменшити свої порції;
  • приймати більше свіжої зелені та фруктів;
  • дотримуватися режиму харчування, харчуватися часто, але маленькими порціями;
  • вибирати продукти з огляду на особливості свого організму;
  • не забувати регулярно пити воду.

Читайте також: Скільки потрібно пити води в холодну пору року

Думка гастроентеролога: «Не заважайте продукти і не забувайте приймати ферменти»

Гастроентеролог та лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова попереджає, що через рясний прийом їжі у свята страждає наша шлунково-кишкова система, і про це краще пам’ятати ще до застілля, інакше виникають відчутні негативні наслідки.

врач-терапевт высшей категории Диана Кирсанова

Лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова

— Коли ми переїдаємо або їмо не зовсім звичні продукти, організму важче все це розщепити й переварити (звичайний час організм звик виробляти певну кількість ферментів, необхідних для перетравлення). У результаті шлунок, підшлункова, печінка та жовчний міхур реагують не так, як завжди. Це проявляється у почутті тяжкості, набряклості, здуття, печії, нудоті, а іноді виникають сильні болі в епігастрії та навколопупковій зоні.

Що з цим робити? Не переїдати, а якщо бути точніше — не заважати продукти, робити перерви перед їдою та допомагати собі ферментами. Після святкових днів гастроентеролог Діана Кірсанова радить робити розвантажувальні дні.

Просто додайте більше клітковини в їжу та зменште калорійність продуктів на 30% від звичайного. Так ви відшкодуєте те, що «переїли». Якщо говорити саме про детоксикацію (очищення організму від токсинів), що є незамінним для печінки після свят, то заберіть усі важкі продукти з раціону (жирні, смажені, солоні) і їжте більше овочів та зелені, – розповіла лікар.

Актуальна інформація ЗА Одесу у нашому Telegram каналі! Новини, фоторепортажі та історични факти про Одесу.