Що таке млинці
Хоча зараз чимало хто при слові млинці уявляє страву з рідкого тіста, яке підсмажувалося на пательні до золотої скоринки, неодмінно було тоненьким та мало начинку, це дещо хибне уявлення.
Млинці не були надто пухкими, однак їх не робили й цілеспрямовано тонкими. До того ж їх здебільшого вживали без начинки, на відміну від їхніх родичів – налисників.
Млинці (фото: wikipedia.org)
Як готували млинці
Для того, щоб приготувати млинці, використовували пшеничне, гречане або кукурудзяне борошно, або навіть пшоно чи манку. Тісто не було рідким, а самі ж млинці, які випікалися на добре розігрітій пательні, були досить щільної консистенції – особливо, якщо до тіста додавали дріжджі та давали йому настоятися.
Крім цього, існує думка, що млинці з густого дріжджового тіста є запозиченою стравою, однак точна історія їхнього виникнення невідома.
Що таке налисники
Налисники – це радше назва для готової страви, аніж метод приготування млинців. Хоча й тісто в цьому виді млинців значно тонше та еластичніше, головною рисою все ж є солодка або солона начинка, яка є обов’язковою для налисників – на відміну від млинців.
На лист підсмаженого тіста викладають м’ясо, сир, гриби, різноманітні фрукти, ягоди, варення – і загортають налисник або ж складають трикутником чи квадратом.
А ще налисники – традиційна страва української та польської кухонь.
Налисники готують з начинкою та складають трикутником (фото: Freepik)
Як готують налисники
Для того, щоб в нього було можливо загорнути начинку, лист тіста робили більшим, еластичнішим та тоншим, ніж для млинців. Відповідно й зазвичай прісне тісто для налисників робили досить рідким та без додавання дріжджів – і випікали на розігрітій пательні.
При цьому, надлишок тіста на пательні небажаний – адже тоді лист буде затовстим.
А на території Чернігівщини налисники готували з маком або домашнім сиром, запікаючи згорнутий лист тіста в печі, з додаванням вершкового масла.