Чим шкідливо не їсти рибу – відповідь дієтолога

Чим шкідливо не їсти рибу – відповідь дієтолога

Переваги риби для здоров’я

Жирні види риби, такі як лосось, скумбрія, сардини та форель, є надзвичайно цінними джерелами омега-3 кислот, які мають протизапальний ефект, що приносить численні вигоди для здоров’я.

Дієтолог Анна Браун зазначила, що омега-3 жирні кислоти славляться своєю протизапальною здатністю, що робить їх важливими для профілактики різних хвороб, пов’язаних із запаленням, таких як хвороба Альцгеймера, серцеві захворювання та діабет.

Крім того, омега-3, зокрема EPA та DHA, підтримують здоров’я мозку, очей і нервової системи. Тому підвищене споживання цих кислот асоціюється зі зниженням ризику розвитку депресії, тривоги, СДУГ і деменції.

Наслідки нестачі:

  • збільшений ризик серцево-судинних захворювань
  • погіршення пам’яті, концентрації, настрій (омега-3 позитивно впливають на функції мозку)
  • суха шкіра, запалення, проблеми із зором

Які вітаміни можна втратити, якщо не їсти рибу

Вітамін D

Отримання адекватної кількості вітаміну D є вкрай важливим. Цей жиророзчинний вітамін грає ключову роль у належній імунній функції, здоров’ї кісток і регуляції рівня цукру в крові.

Найбільш багаті природні джерела вітаміну D включають жир печінки тріски, форель і нерку.

Білок

Риба є відмінним джерелом білка, одного з трьох основних макронутрієнтів, необхідних для нарощування м’язової маси, здоров’я шкіри, загоєння ран і підтримки імунної функції.

Порція лосося вагою 85 г містить близько 21 г білка.

Відмовляючись від риби, ви можете втратити значне джерело білка, оскільки морепродукти в основному містять корисні для серця жири, в порівнянні з іншими джерелами білка, такими як червоне м’ясо.

Кальцій

Види рибних консервів також можуть бути відмінним джерелом кальцію, оскільки їх часто консервують разом з кістками.

Кальцій є важливим для підтримки здоров’я кісток, зубів, нервів і м’язів. Тому недостатня його кількість підвищує ризик остеопорозу і м’язових судом.

Просто 85 г сардин можуть дати вражаючі 25% від добової норми кальцію.

Скільки риби слід вживати протягом тижня

Загальні рекомендації для дорослих:

  • 2 порції риби на тиждень (по 100-150 г кожна)
  • принаймні 1 порція має бути жирною рибою (лосось, скумбрія, сардини, оселедець тощо), оскільки вона є джерелом омега-3 жирних кислот, корисних для серця, мозку і судин

Загалом: близько 200-300 г риби на тиждень.

Увага: Цей матеріал має суто загальноосвітній характер і не є медичною порадою. Інформація пропонується для ознайомлення з потенційними симптомами, причинами та способами виявлення захворювань, але не повинна замінювати консультування з лікарем. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі статей сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.