Переваги риби для здоров’я
Жирні види риби, такі як лосось, скумбрія, сардини та форель, є надзвичайно цінними джерелами омега-3 кислот, які мають протизапальний ефект, що приносить численні вигоди для здоров’я.
Дієтолог Анна Браун зазначила, що омега-3 жирні кислоти славляться своєю протизапальною здатністю, що робить їх важливими для профілактики різних хвороб, пов’язаних із запаленням, таких як хвороба Альцгеймера, серцеві захворювання та діабет.
Крім того, омега-3, зокрема EPA та DHA, підтримують здоров’я мозку, очей і нервової системи. Тому підвищене споживання цих кислот асоціюється зі зниженням ризику розвитку депресії, тривоги, СДУГ і деменції.
Наслідки нестачі:
- збільшений ризик серцево-судинних захворювань
- погіршення пам’яті, концентрації, настрій (омега-3 позитивно впливають на функції мозку)
- суха шкіра, запалення, проблеми із зором
Які вітаміни можна втратити, якщо не їсти рибу
Вітамін D
Отримання адекватної кількості вітаміну D є вкрай важливим. Цей жиророзчинний вітамін грає ключову роль у належній імунній функції, здоров’ї кісток і регуляції рівня цукру в крові.
Найбільш багаті природні джерела вітаміну D включають жир печінки тріски, форель і нерку.
Білок
Риба є відмінним джерелом білка, одного з трьох основних макронутрієнтів, необхідних для нарощування м’язової маси, здоров’я шкіри, загоєння ран і підтримки імунної функції.
Порція лосося вагою 85 г містить близько 21 г білка.
Відмовляючись від риби, ви можете втратити значне джерело білка, оскільки морепродукти в основному містять корисні для серця жири, в порівнянні з іншими джерелами білка, такими як червоне м’ясо.
Кальцій
Види рибних консервів також можуть бути відмінним джерелом кальцію, оскільки їх часто консервують разом з кістками.
Кальцій є важливим для підтримки здоров’я кісток, зубів, нервів і м’язів. Тому недостатня його кількість підвищує ризик остеопорозу і м’язових судом.
Просто 85 г сардин можуть дати вражаючі 25% від добової норми кальцію.
Скільки риби слід вживати протягом тижня
Загальні рекомендації для дорослих:
- 2 порції риби на тиждень (по 100-150 г кожна)
- принаймні 1 порція має бути жирною рибою (лосось, скумбрія, сардини, оселедець тощо), оскільки вона є джерелом омега-3 жирних кислот, корисних для серця, мозку і судин
Загалом: близько 200-300 г риби на тиждень.
Увага: Цей матеріал має суто загальноосвітній характер і не є медичною порадою. Інформація пропонується для ознайомлення з потенційними симптомами, причинами та способами виявлення захворювань, але не повинна замінювати консультування з лікарем. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі статей сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.