Годзя на ребрах: як приготувати унікальну страву подільської кухні

Годзя на ребрах: як приготувати унікальну страву подільської кухні

Годзя або годзь – традиційна страва української кухні, яку готують на Поділлі з XVIII століття. Це рясна та густа страва, яка вариться на м’ясних ребрах. Секретними компонентами годзі є квашені огірки, котрі дають страві характерну легку кислинку, та кмин і майоран, які роблять її ароматною. Автентична годзя повинна бути приготована в печі, де вона повільно вмліватиме з вечора й аж до ранку. Подільські господині кажуть, що найкраще годзя смакує на другий день.

Що вам знадобиться:

  • Свинячі ребра – 600 г
  • Квасоля – 1 склянка
  • Картопля – 300 г
  • Цибуля жовта – 250 г
  • Морква – 300 г
  • Капуста білоголова – 300 г
  • Огірки солоні – 100 г
  • Корінь селери – 20 г
  • Корінь пастернаку – 20 г
  • Олія – 50 г
  • Масло вершкове – 5 г
  • Сушений кмин – до свого смаку
  • Майоран – до свого смаку
  • Часник сушений – до свого смаку
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Петрушка, гілочка
  • Сіль, перець чорний мелений

Як готувати годзю на ребрах

Квасолю потрібно замочити, а потім відварити з цибулиною, морквиною, селерою та пастернаком. В кінці цибулю та коренеплоди прибрати, відвар трошки посолити.

У казан або велику каструлю викласти шарами обсмажені без солі ребра, квасолю з половиною відвару, нарізану кубиком картоплю – й тушкувати до готовності картоплі.

Викласти шар нарізаної кубиком та обсмаженої моркви, шар нарізаної та обсмаженої на олії та маслі цибулі, нарізані кубиком солені огірки, нашинковану капусту.

Додати відвар з квасолі, лаврові листочки, чорний перець, часник, майоран, кмин. Накрити кришкою та поставити на 30 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів.

Подавати потрібно в глибокій тарілці, перевернувши так, щоб ребра були зверху.

А ось ще один рецепт годзя:

Джерело