Що потрібно для хачапурі по-аджарськи
Для того, щоб приготувати 4 хачапурі по-аджарськи, знадобляться наступні інгредієнти:
- борошно – 400 г
- вода – 180 мл
- молоко – 100 мл і 2 ст. л.
- сир сулугуні – 200 г
- кисломолочний сир – 100 г
- яйця – 7 шт.
- соняшникова олія – 2 ст. л.
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
Як готувати хачапурі по-аджарськи
Спершу замісіть тісто для хачапурі. Для цього в глибокій мисці необхідно змішати борошно, цукор, сіль та сухі дріжджі. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти, а потім влийте теплу воду та 100 мл молока.
Також додайте соняшникову олію і ретельно перемішайте масу до однорідної консистенції без грудочок. Тісто повинно бути м’яким та водночас не липнути до рук. Перекладіть масу в змащену олію миску, накрийте плівкою та залиште приблизно на 40 хвилин в теплому місці.
Тим часом можна приготувати начинку. Для цього потрібно натерти на великій тертці сулугуні та змішати його з кисломолочним сиром. Додайте в начинку два яйця і 2 ст. л. молока, а також сіль та перець до смаку. Перемішайте інгредієнти і відставте начинку.
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, його потрібно ще раз злегка вимісити, а потім розділіть на чотири частини. Розкачайте тісто на прямокутники та рівномірно розподіліть по пласту начинку, залишивши відступи до країв тіста.
Щільно зліпіть краї тіста в центрі, після чого перекладіть хачапурі на застелене пергаментом деко, заліпленою частиною донизу. Зробіть по центру повздовжний надріз та “розгорніть” хачапурі.
Як готувати хачапурі (скриншот / Євген Клопотенко)
Існує і простіший спосіб – на прямокутник тіста потрібно викласти начинку, а потім підгорнути краї тіста, сформувавши “човник”.
Як ліпити хачапурі (скриншот / Євген Клопотенко)
Змастіть тісто 1 жовтком та помістіть хачапурі в розігріту до 230 градусів в духовку на 15-20 хвилин. Після чого в начинці хачапурі необхідно зробити невелике заглиблення та розбити по одному жовтку.
Помістіть хачапурі в духовку ще на 5 хвилин, щоб жовток прогрівся і схопився. При подачі хачапурі можна злегка притрусити свіжомеленим перцем.