Історія Людмили Татар з Подільська: волонтерка, що пече короваї для добра і перемоги

Історія Людмили Татар з Подільська: волонтерка, що пече короваї для добра і перемоги

Зігріти хлібом – це про любов

Замовляйте передплату друкованих медіа онлайн

Людмила Татар переконана, що хлібом можна зігріти, адже це про любов, про спогади, про мамині руки, про те, як пахне рідний дім.

Особливо Людмилі запам’яталося дитинство у селі, у бабусі, куди вона часто приїздила. Там, у просторій хаті з дерев’яними віконницями та запахом сушених яблук, вершилося справжнє диво.

Людмила Татар с Одесчины и ее каравайЛюдмила Татар с Одесчины и ее каравай
Людмила Татар

Її бабуся – відома на всю округу сільська кухарка – готувала весілля на чотири сотні гостей. Сама замішувала тісто на хліб, на короваї. Випікала у селянській печі здобу, пиріжки, варила вареники та іншу смакоту.

– Поруч завжди був дідусь. Він допомагав, носив дрова, воду, витягав гарячі дека. То була велика, лагідна любов, про яку не говорили. Її просто передавали у турботі, – згадує пані Людмила.

Важливо, чиї руки творили коровай

Людмила Татар – коровайниця у третьому коліні. Вона творить короваї вже 15 років – пече на весілля, для наших воїнів, заради благодійності та для того, щоб просто сказати: «Я з вами. Ви не самі».

– Коровай – це не просто хліб, це оберіг. І випікати його потрібно з любов’ю, з молитвою та щирими побажаннями, – впевнена жінка.

За цей час понад тисячу пар взяли її коровай до весільного столу.

Свадебный каравай от Людмилы ТатарСвадебный каравай от Людмилы Татар

– Дуже важливо, яка людина замішує тісто, хто вкладає в нього свою енергію та тепло. Чому важливо обирати коровай від щасливої у шлюбі майстрині? Бо кожен коровай несе в собі добробут, який передається разом із хлібом молодятам, – ділиться думками пані Людмила.

Читайте також: Кулинарний спецзагін «Паляниця» відправив паски на фронт

Власний рекорд – 45 короваїв

Її перший благодійний задум був для порятунку – хлопець потрапив у жахливу аварію, потрібна була допомога. Тоді народилася ідея створити велетенський коровай.

Коровай-гігант мав шість ярусів й важив понад 170 кілограмів. Десять днів пані Людмила працювала сама, без вихідних. Як результат – сорок п’ять короваїв, прикрашених квітами, на День Незалежності на центральній площі рідного Подільська викликали фурор.

Людмила Татар и ее каравай-гигантЛюдмила Татар и ее каравай-гигант

Люди не просто приходили по шматочок хліба – вони приходили по віру, щиро дякували, донатили хто скільки міг. Кожен коровай розрізав її чоловік. Усі зібрані кошти були передані матері хлопця. А той коровай став найбільшим у місті та в країні.

Потім були ярмарки для діток з онкологією, для поранених, для родин у біді, для воїнів…

– Все неможливо пригадати. І не тому, що забулося, а тому, що таких історій, щирих та важливих, було багато, – ділиться Людмила Татар.

Ще на тему: Майстер-клас за донат: як на Одещини учили пекти молдавські вертути

Рецепт короваю від Людмили Татар

Приготовление каравая, Одесская областьПриготовление каравая, Одесская область

Усі продукти кімнатної температури. Молоко кип’ячене, масло якісне та яйця домашні. Дріжджі – завжди живі і свіжі.

Інгредієнти

Для опари:

  • молоко – 150 г
  • цукор – 3 ст.л.
  • борошно – 4 ст.л.
  • дріжджі – 50 г.

Для тіста:

  • борошно – приблизно 1,5 кг
  • цукор – 350 г
  • молоко – 350 г
  • масло, сметана, жир – по 100 г (якщо немає жиру – по 50 г сметани і масла для заміни)
  • сіль – 1,5 ч.л.
  • ванілін – 3 г
  • олія – 150 г
  • лимон – 1 шт.
  • дріжджі мокрі – 50 г
  • яйця – 3 шт.
  • водка, коньяк – 50 г
  • кип’яток – 150 г.

Приготування

Робимо опару: у тепле молоко додаємо цукор і борошно, розмішуємо і додаємо дріжджі. Залишаємо на 15-20 хвилин.

Готуємо здобну суміш: змішуємо яйця, цукор, сіль, цедру лимона, сметану, ванілін, вливаємо молоко, кип’яток, коньяк та ретельно перемішуємо. Масло і смалець кімнатної температури.

Борошно насипаємо у миску – більшу частину, вливаємо опару і здобну суміш, перемішуємо деревʼяною ложкою до того моменту, поки можемо мішати.

Далі замішуємо руками. Коли тісто буде не рідке, додаємо масло і жир чи маргарин і підсипаємо борошном. Замішуємо нетверде тісто, додаємо олії і чекаємо хвилин 20-30 до першого підйому.

Через півгодини витягуємо тісто з усіх боків, підминаємо і залишаємо ще на деякий час. Якщо потрібно додати родзинки, можна витягти тісто на стіл, насипати родзинки і замісити їх з тістом. Додаємо мінімум борошна, щоб не забити тісто. Залишаємо у мисці хвилин на 15.

Коли тісто виросте, його можна декілька разів відбити як фарш – так воно набирає силу, та й структура буде краща.

Готове тісто тоді, коли воно не липне до рук за третім підходом, при формуванні не рветься, а гарно розтягується і не збирається.

Вистойка короваю десь дві години. Випікається в залежності від ваги від півтори до двох з половиною годин.

Готовий коровай прикрашається через ніч, щоб він гарно остудився, інакше осяде і буде гливкий. Прикраси зробіть за уподобаннями із  звичайного тіста: 500 грамів борошна і 200 грамів води.

Троянди вийдуть гарні, зроблені як із тіста, так і з мастики, яку можна замовити у соцмережах або приготувати за будь-яким рецептом.

На фото: Людмила Татар із весільним короваєм



Джерело