Процес виготовлення грецького йогурту
Грецький йогурт створюється шляхом багаторазового проціджування традиційного йогурту для видалення сироватки, що надає йому більш кремоподібну текстуру та підвищує вміст білка у порівнянні зі звичайним йогуртом.
Процес проціджування також знижує кількість природних цукрів, які містяться у сироватці, що робить його легшим для переварювання людьми, які страждають на непереносимість лактози.
Цей вид йогурту є відмінним джерелом білка та пробіотиків. Порівняно з кефіром, в ньому значно більше білка.
Наприклад, півсклянки грецького йогурту містить більш ніж удвічі більше білка, ніж половина склянки кефіру.
У 100 г грецького йогурту можна знайти:
- калорій – 73
- білків – 9,95 г
- вуглеводів – 3,94 г
- жири – 1,92 г
- жири – 1,23 г
- вітамін B2 – 0,23 мг
- вітамін B12 – 0,52 мкг
- вітамін A– 90 мкг
- кальцій – 115 мг
- цинк – 0,6 мг
- фосфор – 137 мг
- селен – 12,4 мкг
Корисні властивості кефіру
Кефір отримують шляхом ферментації молока з використанням кефірних грибків. Ці грибки складаються з симбіотичних культур бактерій та дріжджів, які надають кефіру його специфічний смак, консистенцію та корисні властивості.
Незважаючи на вищий вміст білка в грецькому йогурті, кефір містить більше пробіотиків, що робить його кращим вибором для підтримки здоров’я кишківника.
Кефір також є кращим джерелом калію та вітаміну D у порівнянні з грецьким йогуртом. Подовжений процес ферментації пробіотиків у кефірі підвищує вміст кальцію.
У 100 г знежиреного звичайного кефіру міститься:
- калорій – 43
- білків – 3,79 г
- вуглеводів – 4,77 г
- жири – 1,02 г
- вітамін B2 – 0,29 мг
- вітамін B12 – 0,29 мкг
- вітамін A – 171 мкг
- вітамін D – 41 МО
- кальцій: 130 мг
- цинк – 0,46 мг
- фосфор – 105 мг
- селен – 3,6 мкг
Який продукт більш корисний?
Грецький йогурт, з його високим вмістом білка, дозволяє відчувати себе більш енергійними та насиченими, тоді як кефір, з вищим вмістом пробіотиків, є відмінним вибором для покращення здоров’я кишкового мікробіома.
Нутриціолог Керолайн Марголіс підкреслює, що включення обох продуктів разом із багатою на пребіотики рослинною їжею допоможе підтримувати кишечник у належному стані, що позитивно вплине на загальний стан імунної системи.
При бажанні знизити вагу, слід віддати перевагу кефіру, адже він має нижчу калорійність.
Увага: Цей матеріал носить лише загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не може бути використана для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, встановлені на основі матеріалів сайту. За наявності проблем зі здоров’ям важливо звертатись до кваліфікованого лікаря.