Кефір чи грецький йогурт корисний для здоров’я – пояснення

Кефір чи грецький йогурт корисний для здоров’я – пояснення

Процес виготовлення грецького йогурту

Грецький йогурт створюється шляхом багаторазового проціджування традиційного йогурту для видалення сироватки, що надає йому більш кремоподібну текстуру та підвищує вміст білка у порівнянні зі звичайним йогуртом.

Процес проціджування також знижує кількість природних цукрів, які містяться у сироватці, що робить його легшим для переварювання людьми, які страждають на непереносимість лактози.

Цей вид йогурту є відмінним джерелом білка та пробіотиків. Порівняно з кефіром, в ньому значно більше білка.

Наприклад, півсклянки грецького йогурту містить більш ніж удвічі більше білка, ніж половина склянки кефіру.

У 100 г грецького йогурту можна знайти:

  • калорій 73
  • білків – 9,95 г
  • вуглеводів – 3,94 г
  • жири – 1,92 г
  • жири – 1,23 г
  • вітамін B2 0,23 мг
  • вітамін B12 – 0,52 мкг
  • вітамін A– 90 мкг
  • кальцій – 115 мг
  • цинк 0,6 мг
  • фосфор – 137 мг
  • селен – 12,4 мкг

Корисні властивості кефіру

Кефір отримують шляхом ферментації молока з використанням кефірних грибків. Ці грибки складаються з симбіотичних культур бактерій та дріжджів, які надають кефіру його специфічний смак, консистенцію та корисні властивості.

Незважаючи на вищий вміст білка в грецькому йогурті, кефір містить більше пробіотиків, що робить його кращим вибором для підтримки здоров’я кишківника.

Кефір також є кращим джерелом калію та вітаміну D у порівнянні з грецьким йогуртом. Подовжений процес ферментації пробіотиків у кефірі підвищує вміст кальцію.

У 100 г знежиреного звичайного кефіру міститься:

  • калорій – 43
  • білків 3,79 г
  • вуглеводів – 4,77 г
  • жири – 1,02 г
  • вітамін B2 – 0,29 мг
  • вітамін B12 – 0,29 мкг
  • вітамін A 171 мкг
  • вітамін D – 41 МО
  • кальцій: 130 мг
  • цинк – 0,46 мг
  • фосфор – 105 мг
  • селен – 3,6 мкг

Який продукт більш корисний?

Грецький йогурт, з його високим вмістом білка, дозволяє відчувати себе більш енергійними та насиченими, тоді як кефір, з вищим вмістом пробіотиків, є відмінним вибором для покращення здоров’я кишкового мікробіома.

Нутриціолог Керолайн Марголіс підкреслює, що включення обох продуктів разом із багатою на пребіотики рослинною їжею допоможе підтримувати кишечник у належному стані, що позитивно вплине на загальний стан імунної системи.

При бажанні знизити вагу, слід віддати перевагу кефіру, адже він має нижчу калорійність.

Увага: Цей матеріал носить лише загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не може бути використана для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, встановлені на основі матеріалів сайту. За наявності проблем зі здоров’ям важливо звертатись до кваліфікованого лікаря.