Що потрібно для ламанців
Для того, щоб приготувати коржики-ламанці з медом і маком, потрібні ці продукти:
- борошно – 800 г;
- мак – 200 г;
- кефір – 500 мл;
- мед – 5 ст. л.
- вода – 1 л;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 3 ст. л.;
- сіль – 1/3 ч. л.;
- сода – 1 ч. л.
Як готувати шулики або ламанці
Для того, щоб правильно приготувати тісто для шуликів, необхідно підготувати інгредієнти. Зокрема, яйця та кефір повинні бути кімнатної температури, тож їх необхідно дістати з холодильника заздалегідь.
Розбийте яйця в глибоку миску, додайте сіль та цукор. Перемішайте все до однорідної консистенції і поступово влийте кефір. Ще раз ретельно перемішайте інгредієнти.
З’єднайте борошно з содою і поступово додайте до рідини, кожного разу ретельно перемішуючи. Замісіть тісто – воно має бути м’яким, проте не липнути до рук.
Замісіть тісто для шуликів (скриншот / Українська Кухня Кращі Традиції)
Після цього накрийте миску з тістом рушником чи плівкою і залиште його на 20-30 хвилин.
В цей час підготуйте мак. Спочатку його потрібно промити в холодній воді, зливши крупинки, що підіймаються на поверхню води. Мак одразу можна покласти в каструлю, адже потім його треба буде проварити.
До промитого маку додайте воду, і поставте каструлю на середній вогонь. Доведіть рідину до кипіння і варіть протягом приблизно 10 хвилин, до повного википання води.
Залиште мак до повного охолодження. Після цього перетріть його в макітрі або блендері.
Розділіть тісто на шість рівних частин. Присипте робочу поверхню борошном – і розкачайте тісто на не надто тонкі пласти, такого діаметра, щоб вони вмістилися в пательню.
Проколіть тісто по всьому діаметру виделкою. Розігрійте пательню з олією і обсмажте кожен коржик з кожного боку на невеликому вогні. Також пательню можна накрити кришкою.
Підсмажте шулики (скриншот / Українська Кухня Кращі Традиції)
Поки шулики охолоджуються, приготуйте заливку. Для цього з’єднайте мед з гарячою кип’яченою водою, розмішайте до розчинення меду – і додайте перетертий мак.
Порвіть шулики на шматочки і помістіть в заливку. Залиште ламанці на 5-10 хвилин – і можна смакувати.