Чому куряча грудка виходить сухою
Грудка майже не містить жиру і готується дуже швидко. Перетримана навіть на 2-3 хвилини – стає жорсткою, як підошва. Тому головне правило – не пересушити.
Більшість кулінарів не дуже люблять готувати саме грудку, бо зробити її ніжною та соковитою – важко. Особливо, якщо готувати дієтичну страву без додавання жиру.
Як правильно готувати курячу грудку
Правило 1
Ніколи не готуйте курячу грудку одразу з холодильника. Дайте м’ясу полежати хоча б 20 хвилин при кімнатній температурі, а потім розпочинайте смаження або запікання. Якщо не виконувати це правило – м’ясо буде готувати нерівномірно, наприклад всередині воно буде м’яке, а по краях – засохне.
Правило 2
Використовуйте фольгу. Якщо ви хочете просто зварити грудку для дієтичної страви, то зваріть м’ясо у фользі. Очистіть грудку від плівки, жиру, жил та кісточок. Посоліть і додайте улюблені спеції. Загорніть м’ясо щільно у фольгу, кінці скрутіть.
Киньте гарячу солону воду і варіть 10 хвилин. Вимикайте вогонь і залиште в каструлю на 30-40 хвилин – так вона дійде завдяки теплу. Все, можна нарізати м’ясо до салатів або іншої страви.
Правило 3
Використовуйте маринад на основі йогурту або кефіру з додаванням спецій. Можна зробити маринад з оливкової олії з лимонним соусом та часником. Якщо любите щось пікантне, то маринад обирайте такий: соєвий соус з медом та гірчицею.
Правило 4
Спробуйте приготувати грудку з сухим посолом. Просто натріть м’ясо сіллю та залиште на 25-3- хвилин. Сіль допоможе зберегти вологу всередині.
Правило 5
Готуйте на середньому вогні. При високих температурах грудка дуже швидко пересушується. Тому найкраще – смажити на середньому вогні, а запікати при температурі 170-180 градусів.
Не перетримуйте – всередині готового м’яса має бути температура 72 градуси. Якщо немає термометра, орієнтуйтеся на колір: м’ясо має бути білим і залишатися соковитим.
Правило 6
Після приготування дайте м’ясу відпочити. Наприклад, загорніть у фольгу після смаження на 7-10 хвилин. Соки рівномірно розподіляться і м’ясо стане ніжним.
Рецепт соковитої курячої грудки
Інгредієнти:
- 2 курячі грудки
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 1 ст. ложки лимонного соку
- 2 зубчики часнику
- Сіль, перець, спеції – до свого смаку
Приготування:
Замаринуйте грудки в олії, лимоні, часнику і спеціях на 30 хвилин.
Розігрійте сковороду або духовку до середньої температури.
Готуйте грудку по 4-5 хвилин з кожного боку або запікайте 18-20 хвилин.
Загорніть у фольгу і залиште відпочити 5 хвилин перед нарізкою.