Молочні продукти в Україні та Одеській області: популярні бренди та їхня продукція

Молочні продукти в Україні та Одеській області: популярні бренди та їхня продукція


Так, українське молоко п’ють у країнах Європи, у Лівані, Кувейті та навіть у Японії. Хто в Україні виробляє молочну продукцію і як перевірити її якість, читайте в нашому матеріалі.

Українські виробники молочної продукції

молочка

ЛЮСТДОРФ

На ринку з початку 2000-х років. Виробнича база розташована у Вінницькій області. Регіональні відділення є в Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Вінниці, Миколаєві, Луцьку, Кривому Розі.

Торгові марки: «Селянське», «На здоров’я», «Бурьонка», «Смачно шеф», «Весела Бурьонка», «Ідеаль молоко».

Продукція: молоко, молоко для дітей, сметана, вершки, масло, молочні коктейлі, кефір, ряжанка, йогурти, продукти на рослинній основі.

МОЛОЧНА КОМПАНІЯ ГАЛИЧИНА

Завод розташований у Львівській області та працює з 1955 року. У 2015 році було створено однойменну молочну компанію.

Торгова марка: «Галичина».

Продукція: йогурти, кефір, безлактозна продукція.

ДАНОН

Міжнародна компанія з виробництва продуктів харчування, представлена в 130 країнах світу. На українському ринку понад 20 років.

Торгові марки: «Актуаль», «Простоквашино», «Актимель», «Живинка», «Даніссімо», «Данон», «Активія».

Продукція: кефір, йогурти, молоко, сметана, ряжанка, безлактозна та дитяча продукція.

МОЛОЧНИЙ АЛЬЯНС

Група компаній, утворена 2000 року. Заводи є в Київській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській областях.

Торгові марки: «Яготинське», «Пирятин», «Славія», «Златокрай».

Продукція: закваска, йогурти, кефір, ряжанка, сири, масло, молоко, суха молочна продукція, сир, десерти.

ЛАКТАЛІС

Один зі світових лідерів з виробництва молочної продукції, в Україні з 1996 року. Заводи в Миколаєві та Павлограді.

Торгові марки: «Лактель», «Президент», «Дольче», «Фанні», «Лактонія».

Продукція: молоко, молочна продукція, сири, десерти, йогурти та продукція на рослинній основі.

ВІММ-БІЛЛЬ-ДАНН

Міжнародне підприємство, на українському ринку з 1998 року. Продукцію виготовляють на заводах у Київській та Харківській областях, а торгові філії є в Одесі та Дніпрі.

Торгові марки: «Чудо», «Слов’яночка», «Машенька», «Агуша».

Продукція: сирки, йогурти, сирні десерти, дитяча продукція.

ПРИДНІПРОВСЬКИЙ МОЛОЧНИЙ КОМБІНАТ

Завод засновано 1976 року, філії підприємства представлені в Києві, Одесі та Харкові.

Торгові марки: «Злагода», «Улюбленець».

Продукція: фреші, смузі, масло, кефір, йогурт, сирні вироби, сирки, сир, дитяче харчування.

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД

Заснований 1957 року. Філії знаходяться в Харкові, Дніпрі, Львові.

Торгова марка: «Молокія».

Продукція: кефір, йогурт, молоко, масло, сметана.

ТЕРРА ФУД

Група українських молочних заводів, заснована 1999 року.

Торгові марки: «Ферма», «Преміале», «Тульчинка», «Біла лінія».

Продукція: молоко, кефір, вершкове масло, тверді та плавлені сири, сирні намазки, рослинні вершки.

ФОРМУЛА СМАКУ

Займається виробництвом хлібобулочних і кондитерських, молочних виробів, рослинництвом. Управляє «Первомайським молочноконсервним комбінатом» (Миколаївська область), «Хмельницькою маслосирбазою».

Торгова марка: «Волошкове поле».

Продукція: молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурт, десерти, сири, сирні вироби, безлактозна продукція.

ДУБНОМОЛОКО

Завод-сироварня, заснований 2015 року в Рівненській області.

Торгова марка: «Комо».

Продукція: сири.

Виробники молочки в Одеській області

молочкамолочка

ОДЕСЬКИЙ МІСЬКМОЛЗАВОД

З’явився 2012 року в Одесі.

Торгова марка: «ГМЗ».

Продукція: молоко, йогурт, кефір, бринза, сири, масло, сир і сирні вироби.

КІЛІЙСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД

Виробник і постачальник молочних продуктів з 1998 року. Завод знаходиться в Одеській області.

Торгова марка: «Кілія».

Продукція: молоко, масло, сири, йогурти, сметана, кефір, кисломолочний сир і сирні вироби.

Як перевірити якість молочної продукції?

Щоб перевірити якість молочної продукції, необов’язково звертатися по допомогу до лабораторії. Переконатися в натуральності продукту можна і вдома.

Від чого залежить жирність молока

На прилавках магазинів можна побачити молоко і молочні продукти з різним відсотковим показником жирності. Цифри вказують на кількість грамів жиру, що міститься в ста мілілітрах молока:

  • Нежирне або знежирене — до 1%. Таке молоко обирають люди, змушені відмовитися від їжі з великим вмістом жирів.
  • Маложирне — 1-2%. За статистикою компаній-виробників, сьогодні найпопулярнішим є молоко з жирністю 1,5%. У нього приємний смак, але воно не шкодить фігурі.
  • Незбиране — 3,5%. Це середній показник домашнього молока, від якого відштовхуються під час купівлі фасованої продукції.
  • Підвищеної жирності — 4,5 %. У такий напій виробники навмисно додають зібраний молочний жир, щоб отримати більшу цифру. Тоді як для сільського молока подібний відсоток жирності є нормальним.

Однак усі цифри, зазначені на продукції, є показником жирності в обробленому молоці, де потрібний відсоток отримують промисловим способом. У натуральному необробленому молоці середньою нормою жирності прийнято вважати 3,5%. Показник не є постійним і залежить від багатьох чинників, наприклад, від породи тварини, надою, кількості та якості корму і навіть масажу вимені.

«Зайві» елементи

молочкамолочка

Не секрет, що недобросовісні виробники можуть додавати в молочні продукти — молоко, сметану, йогурти, сир і сири — різноманітні домішки. І один із найпопулярніших і найдоступніших інгредієнтів — це крохмаль. Він робить масу та об’єм продукту більшими і не змушує виробників витрачатися на додаткову сировину.

Фахівці радять перевіряти молочну продукцію на крохмаль краплею йоду: під час контакту молока з йодом натуральний продукт пожовтіє, підробка — посиніє або позеленіє. Це ж стосується всіх товарів, у складі яких є молоко, — сиру, кисломолочного сиру, кефіру, йогурту та сметани.

Перевірено на собі

Журналісти «Одеського життя» вирішили провести невеличкий експеримент із дитячим молоком однієї з популярних торгових марок. У результаті ми виявили, що молоко натуральне і не має домішок: колір молока не змінився.

Три поради при виборі молочки

Під час купівлі молочної продукції звертайте увагу на:

  • Термін придатності. На упаковці обов’язково мають бути дата виготовлення, термін придатності та кінцева дата вживання продукту.
  • Умови зберігання продукту в магазині. Тільки за умови їх дотримання, зокрема в торговельній мережі, виробник гарантує якість, безпеку і терміни придатності продукції.
  • Зовнішній вигляд упаковки. Воно має бути чистим, цілим і герметичним. Якщо ви купуєте нарізний сир, вимагайте у продавця аркуш з інформацією про виробника та термін придатності продукту.

Досліди та спостереження

Також є ще кілька порад, як перевірити якість молочної продукції на наявність не менш шкідливої для нашого організму пальмової олії. Щоб перевірити сир, помістіть трохи виробу в скляну посудину і залийте окропом. Якщо на поверхні води з’явилися круглі краплі жиру, то жир було додано в продукт штучно.

Такий самий експеримент можна провести з вершковим маслом. Якщо воно в окропі розчиняється грудками, то це суміш із маргарину та масла.

І запам’ятайте, що натуральне вершкове масло після заморозки під час розрізання тріскається і ледве намазується на хліб.

Якщо сир при нагріванні або при теплій кімнатній температурі також рясно виділяє краплі жиру — отже, продукт має домішки.

Захист прав споживачів в Одесі

У разі виникнення будь-яких запитань або порушення прав споживача звертайтеся по допомогу до Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради. Зв’язатися з фахівцями можна за телефонами: 15-35 або (048) 705-55-55.





Джерело