Не гірше олів’є: 3 салати, гідні зайняти місце на новорічному столі

Не гірше олів’є: 3 салати, гідні зайняти місце на новорічному столі

Цікаву добірку салатів опублікував у своєму блозі відомий кулінар та популяризатор української кухні Євген Клопотенко. Пропонуємо до вашої уваги три рецепти. І як знати – можливо саме ці салати згодом стануть вашими улюбленими?

Салат з індичкою, запеченими овочами та домашнім майонезом

Салат з індичкою

Цей новорічний салат з індичкою завдячує своїм вишуканим смаком саме запеченим овочам. Але для заправки слід використовувати виключно домашній майонез – так набагато смачніше та корисніше, запевняє кулінар.

Інгредієнти:

  • 500 г філе індички;
  • 2 моркви;
  • 1 солодкий перець;
  • 300 г печериць;
  • 2 см кореня імбиру;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 4 скибочки тостового хліба (для сухарів);
  • 2 ст. л. домашнього майонезу;
  • сіль та перець до смаку

Для домашнього майонезу з куркумою:

  • 2 жовтки;
  • 125-150 мл олії;
  • 10 г гірчиці;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • 1 дрібка солі;
  • 2/3 ч. л. куркуми.

Як приготувати

  • Відразу увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. На застелений фольгою лист викладіть ретельно вимиту моркву, печериці, солодкий перець і філе індички (попередньо зачистивши його від плівок і зайвого жиру). Окропіть філе та овочі олією.
  • Поставте всі інгредієнти в духовку на 40 хвилин запікатися за температури 180 градусів. Через 20-25 хвилин перевірте овочі, якщо вони готові, витягніть їх, а філе індички залиште запікатися до готовності, ще приблизно на 20 хвилин.
  • Доки овочі остигають, а філе запікається, приготуйте домашній майонез із куркумою. Для цього візьміть 2 жовтки, додайте до них 10 г гірчиці та збийте їх занурювальним блендером у однорідну масу.
  • Потім додайте 1 ст. л. лимонного соку та дрібку солі. Всі інгредієнти перебийте до однорідності та вливайте цівкою соняшникову олію, не перестаючи збивати блендером. Дивіться по консистенції соусу, але вам знадобиться приблизно 125-150 мл олії. Наприкінці додайте 2/3 ч.л. куркуми і ще раз трохи збийте. Соус готовий.
  • 4 скибочки тостового хліба наріжте кубиками та обсмажте на сухій сковороді.
  • Перейдіть до нарізки овочів та м’яса. З солодкого перцю зніміть шкірку, видаліть насіння та наріжте середнім кубиком.
  • Запечену моркву очистіть і наріжте смужками, а печериці розріжте навпіл чи четвертинки.
  • Філе індички наріжте смужками. Усі інгредієнти змішайте в мисці та заправте домашнім майонезом. Додайте сухарики та натріть 2 см кореня імбиру. Акуратно перемішайте всі інгредієнти салату і одразу подавайте на стіл, оскільки сухарики можуть розмокнути.

Салат iз шинкою, картоплею та йогуртовою заправкою

Салат з шинкою

Якщо ви шукаєте альтернативу олів’є, рекомендуємо скуштувати цей салат. Тут в інгредієнтах і ніжна відварена картопля, і солодка морква, а замість вареної ковбаси – шинка. Оригінальності цьому салату додадуть волоські горіхи, оливки та коріандр. А заправити його можна як соусом на основі йогурту з додаванням часнику i кропу, так і домашнім майонезом із попереднього рецепту.

Інгредієнти

  • 3-4 картоплини середнього розміру;
  • 1 морква;
  • 250 г шинки;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 100 г оливок;
  • ½ ч. л. меленого коріандру;
  • сіль та перець до смаку.

Для соусу:

  • 150 г натурального йогурту;
  • 10 гілочок кропу;
  • 2 зубчики часнику.

Як приготувати

  • Моркву та картоплю помийте, висушіть, викладіть у форму або на деко і запікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів.
  • Дайте готовим овочам повністю охолодитись, а потім наріжте їх середніми кубиками. Складіть у миску. При цьому картоплю можна не очищати від шкірки – так виходить не менш смачно.

Вас також може зацікавити: Новорічне олів’є: як змінити смак традиційного салату

  • Шинку наріжте середніми кубиками, додайте до моркви та картоплi.
  • Додайте в салат також оливки та подрібнені волоські горіхи.
  • Для заправки: дрібно наріжте кріп і подрібніть часник (за допомогою дрібної терки або давилки). У окремій мисці змішайте подрібнений кріп, часник, 150 г натурального йогурту та ретельно перемішайте. Заправте салат соусом.

Салат iз курячим філе та медовою заправкою

Салат з курячим філе

Цей вишуканий салат продемонструє вам ідеальний баланс смаку: солоні огірки, ніжне куряче філе, солодкий соус і цитрусова кислинка лимонного соку поєднаються, щоб принести максимум задоволення вашим смаковим рецепторам. Замість курятини можна взяти індичку або навіть яловичину.

Інгредієнти

  • 300 г курячого філе;
  • 1 велика морква (або 2 маленькі);
  • 2 солоних огірків;
  • 1 ст. л. меду;
  • сік ½ лимона;
  • 4 лаврові листи;
  • 5 горошин духмяного перцю;
  • 1 томат;
  • 2-3 гілочки базиліка;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • сіль та перець до смаку.

Як приготувати

  • Куряче філе очистіть від плівок та жиру. Викладіть його в каструлю, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Додайте у воду 5 горошин запашного перцю, щіпку солі, 4 лаврові листки і варіть філе до готовності, 20 хвилин на невеликому вогні.
  • Готове м’ясо витягніть із каструлі і дайте йому повністю охолонути.
  • Паралельно з м’ясом відваріть 1 моркву до м’якості. Охолодіть та почистіть.
  • Коли всі інгредієнти зварені, починайте нарізку салату. Візьміть 2 солоні огірки і наріжте кубиками. Це ж зробіть із курячим філе, морквою та томатом.
  • Всі інгредієнти складіть у миску і полийте соком половини лимона.
  • В окремій ємності приготуйте заправку: змішайте оливкову олію, мед і сік половини лимона. Заправте салат соусом, поперчіть і посоліть до смаку.
  • Помийте 2-3 гілочки базиліка, висушіть, обірвіть листочки і додайте в салат. Їх можна як подрібнити, так і повністю додати.

Ще на тему: Салати та закуски, які задобрять символ Нового 2024 року

Актуальна інформація ЗА Одесу у нашому Telegram каналі! Новини, фоторепортажі та історични факти про Одесу.