Більша частина осені вже позаду, а це означає, що почався активний сезон для грибників та любителів. Однак попри те, що багато українців щороку збирають гриби, вони досі залишаються частою причиною отруєнь.
“Найбезпечніше – відмовитися від споживання дикорослих грибів. Вживайте ті, що вирощують у промисловий спосіб”, – наголосили в Міністерстві охорони здоров’я.
Як зрозуміти, що людина отруїлась грибами
Зазвичай перші симптоми отруєння виникають в перші 30 хвилин, але інколи можуть проявитись і за кілька днів після вживання грибів. До основних симптомів відноситься:
- нудота,
- блювання,
- різкий біль у животі,
- діарея,
- запаморочення,
- температура,
- зниження пульсу,
- задуха або судоми.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- виклик екстреної медичної допомоги – 103;
- промивати шлунок простою водою;
- дотримуватися постільного режиму;
- пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- приймати сорбенти.
При отруєнні грибами категорично заборонено вживати алкоголь та їжу, в тому числі молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, це допоможе з’ясувати причину отруєння і призначити правильне лікування.