Сливове повидло по-балтськи від Євгенія Килимника
– У нашому садку було багато сливових дерев і вони завжди щедро родили. Матуся щороку готувала нам смачнюче сливове повидло. Ми мастили цим повидлом шматок хліба з маслом чи без. Також мама пекла нам пиріжки або вертути. І ми завжди ділилися з друзями на вулиці цією смакотою.
Цей простий рецепт приготування сливових ласощів зберігається в нашій родині, — ділиться пан Євгеній.
Рецепт
- Сливи без кісточки — 5 кг
- Цукор – 3 кг
- Вода – 1 склянка
- Вершкове масло – 200 г
Варити треба на невеликому вогні, помішуючи, аби повидло не пригоріло.
Варимо, доки повидло не стане густим і якщо його налити на блюдце та провести посередині ложкою, воно не зійдеться.
Потім розливаємо у підготовлені банки і закручуємо. Накриваємо рушником. Якщо хочемо куштувати одразу, то даємо повидлу вистигнути і закриваємо капроновою кришкою.
Пиріжки зі сливами
Про приготування пиріжків із бездріжджового тіста розказав житель міста Балти Володимир Кузьменко:
— Я часто згадую бабусині пиріжки на черені. Бабуся жила у селі Чернече, що на Балтщині. Там і досі господині печуть такі пиріжки на черені. Бабуся спочатку випалювала піч. А поки піч нагрівалась, готувала тісто на воді і олії. У неї тісто завжди виходило ніжним, а пиріжки м’якими. Спробуйте приготувати такі і ви.
Рецепт
- Борошно – 5-6 склянок
- Вода – 2 склянки
- Цукор – 4 ст.л.
- Олія – 6 ст.л.
- Дрібка солі
До води додайте олію, дрібку солі, цукор. Розмішайте все. Потім всипте туди борошно і замісіть м’яке тісто.
Розділіть його на кульки. Затим кожну з них розкачайте, покладіть на середину нарізані сливи, защепніть.
У печі розгорніть вогонь і покладіть пиріжки на черінь. А якщо не маєте печі, то випікайте у духовці. Як дістанете пиріжки з печі, накрийте їх рушником. Смачного!
Читайте також: