Равлики атакують? Перетворіть шкідників на делікатес по-бессарабськи!

Равлики атакують? Перетворіть шкідників на делікатес по-бессарабськи!

Основні аспекти:

  • Як приготувати каварму та плов з садових равликів;
  • Цікаві факти про равликів;
  • Корисні рекомендації з приготування равликів.

Смачні шкідники

– На нашому городі равлики знищили всі сходи гарбуза та кабачків, навіть дісталися до цибулі, – розповідає мешканець села Залізничне Болградського району Сергій Драганюк. – Але я знайшов корисне застосування цим равликам – приготував незвичайну страву. Якраз на прийом гостей, вирішив їх частувати. Тільки попросив дружину не говорити про головний інгредієнт. Усі їли з великим апетитом, хвалили. Коли тарілку спустошили, я спитав: як вважаєте, що ви їли? Пропозицій було чимало, але ніхто не вгадав. Коли розповів, що це були садові равлики, мені просто не повірили.

Сергій Драганюк

Читайте також: Каварма: готуємо одну з основних бессарабських страв із жителькою села Делень

Каварма та плов з равликів

Є багато популярних рецептів приготування равликів, які можна знайти в інтернеті, – по-лабінськи, відоме у французів «Ескарго» та інші. Проте Сергій поділився своїм бессарабським варіантом.

– Я зібрав відро живих садових равликів, залишив їх на борошні на добу – це потрібно, щоб вони очистили кишечник, – пояснює Сергій. – Потім за звичним алгоритмом: варимо в окропі протягом двох хвилин, трохи охолоджуємо, витягуємо тіло равлика з раковини, нутрощі викидаємо, залишаючи тільки «ніжку». Отриманий продукт варимо протягом двох годин. Далі я втілив все по-нашому, по-бессарабському: на олії обсмажив велику кількість цибулі, не пожалів червоного перцю – так у нас називають висушений і мелений червоний болгарський перець, додав місцеві спеції – і все це протушкував. Можна подавати равликів у червоному соусі як окрему страву, вона навіть схожа на каварму. Другий варіант – додати рис, бульйон і приготувати плов з равликів. Спробуйте – це надзвичайно смачно. А головне, ви позбавите свій город від шкідників.

Цікаві факти

Равлики

  • Перше документально зафіксоване використання равликів у кулінарії відноситься до часів Стародавнього Риму;
  • Протягом століть равлики були основним продуктом французької кухні. Спочатку їх вважали їжею бідних, але згодом вони стали символом розкоші;
  • М’ясо равликів містить багато білка, який легко засвоюється, в кілька разів більше, ніж у курячому яйці. Щоб уникнути білкового отруєння, кухарі радять не вживати більше 24 равликів;
  • Виноградні равлики як продукт харчування особливо популярні в Греції, Франції, Німеччині та Швейцарії;
  • Слиз равликів має потужні регенеруючі властивості. Вперше на це звернули увагу на фермах з розведення молюсків – у працівників, які ними займалися, шкіра рук стала дуже ніжною, а рани і подряпини загоювались швидко.

Рекомендації

  • Равликів краще збирати рано-вранці, доки сонце не вигнало їх у затишні місця.
  • Перед приготуванням равликів їх слід тримати в прохолодному місці у щільно закритій ємності. Якщо ви покладете їх у каструлю та накриєте кришкою, то вони зрушать її спільними зусиллями і розповзуться – доведеться збирати втечу по всьому дому.

Ви також можете дізнатися: Рецепт справжнього курбану: як його готують у Котловині?