Чому магній важливий для організму
“Часто можна чути від лікарів: “Зараз дуже напружений час, попийте магній”. І я знаю точно, що багато людей купують в аптеці препарати магнію без призначення лікаря і п’ють на всяк випадок, щоб уникнути наслідків стресу. Так що ж це за мінерал і з чим його їдять?” – пише дієтолог.
Магній бере участь в понад 300 метаболічних реакціях в організмі. Він надає енергію, регулює артеріальний тиск, передає нервові сигнали, а також розслаблює м’язи.
“У разі дефіциту магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає тій роботі, яку ми виконуємо, можливі стрибки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатія, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік, безсоння”, – пояснює Фус.
Крім того, магній бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, а також регулює процес ділення клітин. Він сприяє підтримці психологічних функцій – пам’ять, мова, мислення, увага і т. д. Цим, зокрема, пояснюється його “антистресова” дія.
“Брак магнію у жінок провокує болісні менструації, випадання волосся, розшарування, ламкість нігтів. І на цьому його функції в організмі не закінчуються”, – говорить дієтолог.
Магній також контролює роботу клітин міокарда. І, нарешті, він впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, запобігає підвищенню тонусу матки, спонтанним викидням.
Скільки магнію потрібно організму та де його брати
Добова потреба в магнії становить 400-420 мг для чоловіків старше 19 років і 310-320 – для жінок і ще плюс 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду.
“Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами – рослинною, тваринною їжею і водою”, – каже Фус.
Велика кількість магнію міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, оскільки магній – важливий компонент хлорофілу, зеленого пігменту рослин. Також багато його в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, морепродуктах. Є він і в бобових, рибі, м’ясі горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах. Багато магнію містить м’ясо равликів.
Також на магній багаті цілозернові продукти, а от у білому хлібі та шліфованому рисі – його мало, оскільки він міститься у зовнішній оболонці зерна, яка видаляється під час обробки.