Салати з капустою кейл – весняні рецепти 2025

Салати з капустою кейл – весняні рецепти 2025

Чому кейл знову в тренді?

Капуста кейл (листова капуста) або, як її ще називають – капуста кале, вважається суперфудом: вона містить вітаміни A, C, K, антиоксиданти та клітковину.

У 2025 вона знову в моді завдяки універсальності, корисним властивостям і тренду на “реальну” їжу без надмірної обробки. Вона має протизапальні властивості, допомагає регулювати рівень цукру в крові, підтримує здоров’я шкіри та очей.

Вперше цей сорт капусти згадують ще стародавні римляни. Зараз її активно вирощують у країнах з м’яким кліматом – Італія, Франція, Нідерланди, Північна Америка. Також вона стала набирати популярність в Україні й зараз її можна побачити у багатьох супермаркетах.

У середньовічній Європі капуста кейл була основною листковою зеленню до появи інших видів капусти. Кейл споживали як джерело поживних речовин у холодну пору року. У XX столітті кейл була не дуже популярна, але у 2010 вона знову увійшла в моду як суперфуд, інгредієнт детокс-дієт, веганських страв та смузі.

Для найкращого ефекту капусту кейл радять споживати у свіжому вигляді або злегка пропареною – так зберігається більше вітамінів.

Порада: масажуйте листя кейлу з сіллю або кількома краплями олії перед тим, як додавати до салату – так вони стають м’якшими й смачнішими.

Салат з кейлом, редискою та лимонною заправкою

Інгредієнти:

  • капуста кейл – 1 пучок
  • редис – 5-6 штук
  • огірок – 1
  • зелена цибуля – 2 пера
  • лимонний сік – 2 ст. ложки
  • оливкова олія – 2 ст. ложки
  • сіль, перець – до вашого смаку

Приготування:

Кейл промити, видалити грубі жилки, нарізати. Пом’яти руками з дрібкою солі.

Нарізати редис і огірок тонкими скибками, подрібнити цибулю.

Змішати інгредієнти, додати сік лимона й олію. Перемішати – і все готово.

Салат з кейлом, авокадо та насінням

Інгредієнти:

  • капуста кейл – 1 пучок
  • авокадо – 1 шт.
  • мікс насіння (гарбузове, соняшникове, кунжут) – 2 ст. л.
  • яблучний оцет – 1 ст. ложка
  • оливкова олія – 2 ст. ложки
  • гірчиця в зернах – 1 ч. ложка
  • мед – 1 ч. ложка

Приготування:

Кейл подрібнити та злегка пом’яти.

Авокадо нарізати кубиками.

Змішати оцет, олію, гірчицю та мед – це заправка.

Все об’єднати в мисці, посипати насінням.

Весняний салат з кейлом, апельсином і буряком

Інгредієнти:

  • кейл – 1 пучок
  • варений буряк – 1 шт.
  • апельсин – 1 шт.
  • м’який сир (фета/бринза) – 50 г
  • бальзамічний оцет – 1 ст. ложка
  • олія – 1 ст. ложка
  • сіль – дрібка

Приготування:

Кейл підготувати й трохи пом’яти з сіллю.

Буряк нарізати скибками, апельсин очистити й порізати.

Змішати з кейлом, додати сир і заправку з оцту та олії.

Джерело