Страви для Різдвяного посту: смачні рецепти

Страви для Різдвяного посту: смачні рецепти

Більш докладно про традиції святкування Різдвяного посту, можна почитати в нашому матеріалі: Сьогодні у православних вірян починається Різдвяний піст

Рибний пиріг із рисом

рибний пиріг із рисом

Інгредієнти

  • борошно — 450 г;
  • рис — 1/3 склянки;
  • риба (хек або минтай) — 500 г;
  • цибуля — 1-2 шт;
  • дріжджі — 6 г;
  • вода — 1 склянка теплої води;
  • цукор — 4 чайні ложки;
  • сіль — 3 чайні ложки;
  • олія рослинна — за смаком.

Приготування

  1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор, олію та борошно. Замісити тісто і поставити його на 1,5-2 години в тепле місце.
  2. Відварити в підсоленій воді рис до напівготовності. Почистити рибу, нарізати шматочками і замаринувати в солі та спеціях на 10 хвилин.
  3. Обсмажити на сковорідці цибулю, окремо обсмажити рибу, остудити і видалити з неї кісточки.
  4. Змішати рис, цибулю і рибу. Змастити маслом форму, розкачати тісто. Викласти на форму 2/3 тіста, сформувати бортики і заповнити начинкою. Розкачати тісто, що залишилося, і закрити ним начинку.
  5. Розігріти духовку і випікати пиріг за температури 180 градусів до утворення золотистої скоринки.

Гарбузовий суп зі спеціями

Гарбузовий суп зі спеціямиГарбузовий суп зі спеціями

Інгредієнти

  • гарбуз — 400 г;
  • морква — 2-3 шт;
  • болгарський перець — 2 шт;
  • цибуля — 1-2 шт;
  • помідори — 1 шт;
  • селера — 200 г;
  • вода — 400 мл;
  • рослинна олія — 2 столові ложки;
  • аджика, спеції, сушена зелень і сіль — за смаком.

Приготування

  1. У сотейник викласти очищені й крупно нарізані овочі, залити їх перевареною водою, накрити кришкою і довести до кипіння на великому вогні.
  2. Після всипати за смаком сіль, влити олію і додати аджику.
  3. Зменшити вогонь на мінімум, знову прикрити овочі кришкою і варити їх 15-20 хвилин.
  4. Помістити варені овочі разом із рідиною в блендер, додати спеції, сушену зелень і перебити до однорідності
  5. Перелити отриману масу в сотейник і прогріти на невеликому вогні ще 2-3 хвилини.
  6. Готовий суп-пюре прикрасити зеленню, кунжутом або гарбузовим насінням.

Вінегрет із запечених овочів

Вінегрет із запечених овочівВінегрет із запечених овочів

Інгредієнти

  • картопля — 400 г;
  • морква — 300 г;
  • буряк — 300 г;
  • зелений горошок — 200 г;
  • солоний огірок — 200-300 г;
  • рослинна олія — 3 столові ложки;
  • яблучний або винний оцет — 2 столові ложки;
  • зелень і сіль — за смаком.

Приготування

  1. Духовку розігріти до 180 градусів. Овочі добре помити і запекти до готовності: картоплю і моркву — 40 хвилин, буряк — 80 хвилин.
  2. Дати овочам охолонути і порізати їх на шматочки середнього розміру.
  3. Викласти в миску, додати солоні огірки, горошок і порубану зелень.
  4. Змішати олію й оцет, додати дрібку солі та заправити салат соусом, посолити й поперчити за смаком.

Порада лікаря щодо правильного та збалансованого харчування

Гастроентеролог Діана КірсановаГастроентеролог Діана Кірсанова

Діана Кірсанова, гастроентеролог, лікар-терапевт вищої категорії:

— Здається, що піст — це більше дієтична їжа, але це не так. Якщо ви тримаєте суворий піст, не забувайте про те, що харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб кількість вуглеводів у прийомі їжі залишалася такою самою, як і до посту, а ось тваринні білки замініть на бобові продукти, спаржу, нут, за можливості вживайте рибу. Білки просто необхідні для нормальної роботи організму, а ось надлишок вуглеводів порушує роботу м’язів, серцево-судинної системи та шлунка, від них страждає нервова система та опорно-руховий апарат.

Якщо ви займаєтеся спортом або у вас фізично важка робота, можете вживати різні протеїнові коктейлі. Також додайте у свій пісний раціон більше овочів, фруктів і зелені. Не забувайте про рослинні жири, наприклад, як перекус вживайте авокадо або горішки.

Читайте також:



Джерело