Сир лабне з грецького йогурту за покроковим рецептом

Сир лабне з грецького йогурту за покроковим рецептом

Що вам знадобиться:

  • 500 г грецького йогурту
  • ¼ ч. ложки солі
  • Марля або тонка бавовняна тканина
  • Сито
  • Глибока миска

Як робити сир лабне

Змішай йогурт із сіллю. Добре перемішай у глибокій мисці.

Вистели сито марлею у 2-3 шари та встанови його на миску.

Виклади йогурт у тканину, зберись краї докупи та зв’яжи їх. Повинен утворитися “мішечок”.

Залиш у холодильнику на 12-24 години, щоб з йогурту вийшла сироватка. Кожні кілька годин перевіряй сир і тугіше зав’язуй марлю, бо у міру втрати сироватки об’єм сиру буде менше.

Через 12 годин отримаєш м’який крем-сир, ідеальний як намазка.

Через 24 години – густий лабне, який можна формувати у кульки.

Переклади в банку або герметичний контейнер – і зберігай у холодильнику до тижня.

Як подавати:

Намазка на хліб або тости з краплею оливкової олії

Зелень, сушені томати, подрібнений часник – для пряного варіанту

Формуй кульки та зберігай у банці з оливковою олією – як у ресторанах

Цікаві факти про лабне

  • Лабне традиційно їдять на сніданок у Лівані, Туреччині, Ізраїлі
  • Це чудова заміна крем-сиру або фети
  • Його калорійність нижча, ніж у твердих сирів – лише 60-80 ккал на 100 г
  • Зі 100 г йогурту виходить приблизно 50-60 г сиру

Що можна додати до сиру лабне:

  • В’ялені помідори
  • Базилік, кріп, петрушка
  • Сушений часник
  • Сумах (буде кислуватий присмак)
  • Сушений орегано або інші трави
  • Сушені пластівці чилі (буде гострим)
  • Чорний кмин

Що приготувати з лабне: ідеї на кожен день

Сніданок на хлібі

Намасти лабне на тост, додай кілька скибочок авокадо, щіпку перцю чилі та збризни оливковою олією. Швидко та ситно.

Близькосхідна закуска

Розмасти сир у тарілці, зверху – оливки, подрібнені горіхи або сумах, капля лимонного соку. Подавай з пітою або лавашем.

Кульки лабне в олії

Якщо витримати сир довше, його можна скрутити в кульки, обваляти в спеціях (паприка, куркума, м’ята) і залити оливковою олією. Зберігається до 2 тижнів.

Соус до м’яса або овочів

Змішай лабне з часником, лимонним соком і зеленню – отримаєш освіжаючий соус до грильованого м’яса або овочів.

Лабне-десерт

Так, і таке буває. Візьми лабне, додай мед або сироп, ваніль і щіпку кориці. Зверху – фрукти або горіхи. Смачно і корисно.

Як основа для канапок або бургерів

Замість майонезу або плавленого сиру. Кремова текстура, виразний смак і користь – три в одному.

Рулетики з огірка

Наріж тонко огірки, намасти на них лабне, додай лосось або шпондер – і скрути. Ідеальна закуска на вечірку або пікнік.

Джерело