Що вам знадобиться:
- 500 г грецького йогурту
- ¼ ч. ложки солі
- Марля або тонка бавовняна тканина
- Сито
- Глибока миска
Як робити сир лабне
Змішай йогурт із сіллю. Добре перемішай у глибокій мисці.
Вистели сито марлею у 2-3 шари та встанови його на миску.
Виклади йогурт у тканину, зберись краї докупи та зв’яжи їх. Повинен утворитися “мішечок”.
Залиш у холодильнику на 12-24 години, щоб з йогурту вийшла сироватка. Кожні кілька годин перевіряй сир і тугіше зав’язуй марлю, бо у міру втрати сироватки об’єм сиру буде менше.
Через 12 годин отримаєш м’який крем-сир, ідеальний як намазка.
Через 24 години – густий лабне, який можна формувати у кульки.
Переклади в банку або герметичний контейнер – і зберігай у холодильнику до тижня.
Як подавати:
Намазка на хліб або тости з краплею оливкової олії
Зелень, сушені томати, подрібнений часник – для пряного варіанту
Формуй кульки та зберігай у банці з оливковою олією – як у ресторанах
Цікаві факти про лабне
- Лабне традиційно їдять на сніданок у Лівані, Туреччині, Ізраїлі
- Це чудова заміна крем-сиру або фети
- Його калорійність нижча, ніж у твердих сирів – лише 60-80 ккал на 100 г
- Зі 100 г йогурту виходить приблизно 50-60 г сиру
Що можна додати до сиру лабне:
- В’ялені помідори
- Базилік, кріп, петрушка
- Сушений часник
- Сумах (буде кислуватий присмак)
- Сушений орегано або інші трави
- Сушені пластівці чилі (буде гострим)
- Чорний кмин
Що приготувати з лабне: ідеї на кожен день
Сніданок на хлібі
Намасти лабне на тост, додай кілька скибочок авокадо, щіпку перцю чилі та збризни оливковою олією. Швидко та ситно.
Близькосхідна закуска
Розмасти сир у тарілці, зверху – оливки, подрібнені горіхи або сумах, капля лимонного соку. Подавай з пітою або лавашем.
Кульки лабне в олії
Якщо витримати сир довше, його можна скрутити в кульки, обваляти в спеціях (паприка, куркума, м’ята) і залити оливковою олією. Зберігається до 2 тижнів.
Соус до м’яса або овочів
Змішай лабне з часником, лимонним соком і зеленню – отримаєш освіжаючий соус до грильованого м’яса або овочів.
Лабне-десерт
Так, і таке буває. Візьми лабне, додай мед або сироп, ваніль і щіпку кориці. Зверху – фрукти або горіхи. Смачно і корисно.
Як основа для канапок або бургерів
Замість майонезу або плавленого сиру. Кремова текстура, виразний смак і користь – три в одному.
Рулетики з огірка
Наріж тонко огірки, намасти на них лабне, додай лосось або шпондер – і скрути. Ідеальна закуска на вечірку або пікнік.