67-річна мешканка Сергіївки Білгород-Дністровського району Одеської області захворіла на ботулізм.
Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.
Згідно з даними санітарно-епідемологічного розслідування, жінка вживала консервовану м’ясну тушкованку домашнього приготування, виготовлену у 2024 році.
Варто зазначити, що з початку року в Одеській області зафіксовано три випадки захворювання на ботулізм, пов’язані з вживанням консервованої продукції домашнього приготування (два випадки) та в’яленої риби невідомого походження. Ботулізм був зафіксований у місті Одеса та Одеському районі.
Довідково.
Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, викликана ботулінічним нейротоксином (однією з найсильніших біологічних отрут), що в анаеробних умовах продукується і переважно викликає розвиток офтальмоплегічного та бульбарного синдромів, які проявляються периферичними парезами та паралічами, в тому числі дихальної мускулатури.
Найпоширенішою формою захворювання є харчовий ботулізм, коли токсин через їжу потрапляє в кишечник людини. Окремі продукти можуть бути забруднені спорами збудника, і якщо в силу особливостей приготування припиняється доступ кисню, стає можливим розмноження вегетативних форм і утворення токсину. Це може статися, наприклад, при коптінні або в’яленні слабосоленої риби, ковбаси, консервуванні грибів; а також при консервуванні в домашніх умовах з утворенням тривалих анаеробних умов.
Зараження ботулізмом може відбуватися через вживання продуктів як тваринного, так і рослинного походження: забруднені клостридіями фрукти і овочі, неправильно консервовані продукти, ковбаси, шинки, копчену рибу.
Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погіршене розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість та ускладнене ковтання.
Якщо у людини виникли подібні симптоми, необхідно терміново викликати швидку допомогу. В лікуванні хворих на ботулізм важливу роль відіграє специфічна антитоксична терапія – введення протиботулінічних антитоксичних препаратів.

