Що знадобиться для приготування дзями
Для бульйону:
- Вода – 2 л
- Копчене м’ясо – 700-900 г
Для дзями:
- Окріп – 500 мл
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Жирна сметана – 200 г
- Борошно – 3 ст. л.
- Лавровий лист – до свого смаку
- Петрушка – до свого смаку
- Кріп – до свого смаку
- Сіль – до свого смаку
- Перець-горошок – до свого смаку
- Перець молотий – до свого смаку
Як готувати дзяму
Приготування починають з бульйону – копчений окіст попередньо заливали водою на ніч і після цього відварювали до готовності, заливши 2 л води.
Коли м’ясо буде легко відставати від кістки, дістаньте його та поріжте на дрібні шматочки. Наріжте на кружальця моркву і на кубики картоплю.
Бульйон доведіть до кипіння та влийте в нього окріп, додайте моркву, перець, лавровий лист та цілу цибулину. Цибулі не має бути в готовій страві.
Після того, як овочі відварилися, дістаньте цибулю та вкиньте картоплю.
В цей час приготуйте “підбивку” – в окремій мисці змішайте сметану, борошно та 50 мл холодної води. Коли картопля буде напівготова, поступово, аби не утворилися грудочки, додайте в дзяму “підбивку”.
Коли картопля повністю відвариться, додайте нарізаний шовдарь, зелень, сіль та перець – і страва готова!