Велятинська дзяма: рецепт дуже смачної закарпатської страви на Великдень

Велятинська дзяма: рецепт дуже смачної закарпатської страви на Великдень

Що знадобиться для приготування дзями

Для бульйону:

  • Вода – 2 л
  • Копчене м’ясо – 700-900 г

Для дзями:

  • Окріп – 500 мл
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Жирна сметана – 200 г
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Лавровий лист – до свого смаку
  • Петрушка – до свого смаку
  • Кріп – до свого смаку
  • Сіль – до свого смаку
  • Перець-горошок – до свого смаку
  • Перець молотий – до свого смаку

Як готувати дзяму

Приготування починають з бульйону – копчений окіст попередньо заливали водою на ніч і після цього відварювали до готовності, заливши 2 л води.

Коли м’ясо буде легко відставати від кістки, дістаньте його та поріжте на дрібні шматочки. Наріжте на кружальця моркву і на кубики картоплю.

Бульйон доведіть до кипіння та влийте в нього окріп, додайте моркву, перець, лавровий лист та цілу цибулину. Цибулі не має бути в готовій страві.

Після того, як овочі відварилися, дістаньте цибулю та вкиньте картоплю.

В цей час приготуйте “підбивку” – в окремій мисці змішайте сметану, борошно та 50 мл холодної води. Коли картопля буде напівготова, поступово, аби не утворилися грудочки, додайте в дзяму “підбивку”.

Коли картопля повністю відвариться, додайте нарізаний шовдарь, зелень, сіль та перець – і страва готова!

Джерело