Які макарони обрати в одеському супермаркеті?
Ріжки, спагетті, равлики, бантики, спіральки, подушечки. На сьогодні виробники ведуть активну боротьбу за увагу споживачів, і дійсно: зробити вибір не так просто.
– Найякіснішими вважаються макаронні вироби з Італії, адже там паста – це національний продукт, і її виробництво на основі твердих сортів пшениці регламентовано законодавчо, – зазначає директор ННІ зернового, переробного і хлібопекарського бізнесу імені Богомаза Одеського національного технологічного університету Сергій Соц.
– Щоб отримати макаронне борошно, потрібні спеціалізовані млини. Такі млини в Італії та Туреччині є в достатній кількості, а в Україні їх всього два-три. Виробники часто змушені адаптувати млини, призначені для хлібопекарського борошна, під макарони. Це доволі витратно, тому багато вітчизняних виробників або імпортують сировину з Італії чи Туреччини, або виготовляють макаронні продукти з хлібопекарського борошна. Чітко зрозуміло, що якість продукції знижується, що, відповідно, відбивається на ціні. Варючи такі макарони, ми можемо помітити, як вода набуває каламутного вигляду, а самі макарони швидко перетворюються на кашу.
– Як же споживачу зорієнтуватись на ринку макаронних виробів, щоб точно знати, що він купує?
– Якщо вказано, що країна походження – Італія, ви можете бути впевнені у якості. Крім того, якісні макарони виготовляються з борошна вищого ґатунку та води. Якщо в складі є додаткові інгредієнти, такі як яєчний порошок, – це може бути сигналом, що продукт не найвищої якості. До того ж, люди з алергією можуть стикнутися з проблемами. Також слід звернутися на те, чи зазначено, що продукція виготовлена з борошна твердих сортів пшениці. В умовах насиченого ринку, кожен покупець визначає найкращий для себе продукт на основі власного досвіду.
Кому можна, а кому не можна вживати макарони: поради лікарів
Сьогодні існує безліч підходів до питання, чи є паста частиною здорового харчування. Різні фахівці мають свої думки з цього приводу.
– По-перше, варто відзначити, що італійці споживають пасту як основну страву з різноманітними соусами, які покращують процес травлення. В Україні ж макарони часто виступають гарніром до мʼяса чи риби, – зазначає лікар-гастроентеролог Одеської обласної клінічної лікарні Зоя Гедерим. – Тут традиції вимагають, щоб гарніру було багато. Саме переїдання й призводить до набору ваги. Якщо ж людина вживає невелику порцію, приготовлену зі ста грамів макаронних продуктів, то в цьому немає нічого поганого. В помірних кількостях, у поєднанні з овочами, фруктами, білками і здоровими жирами, макарони можуть забезпечити вас необхідними вуглеводами.

Макаронні вироби, виготовлені з звичайного борошна, містять легкозасвоювані вуглеводи. Вони мають високий глікемічний індекс – 70, що може призвести до інсулінорезистентності. Але коли ви відчуваєте втомленість, паста стає відмінним вибором не лише тому, що її легко приготувати, а й тому, що вона швидко надає енергії. Якщо ж ви надасте перевагу пасті з цільнозернового борошна (з глікемічним індексом – 35), ви отримаєте повільно засвоювані вуглеводи, що будуть забезпечувати вас енергією протягом усього дня.
– По-друге, важливо пам’ятати: макарони не завдадуть шкоди, якщо ми говоримо про здорову людину, яка не страждає на цукровий діабет, зайву вагу, проблеми з холестерином або непереносимість глютену. Такі споживачі повинні вживати макарони у розумних межах, розраховуючи калорійність або обираючи продукти з рисового або гречаного борошна. Я вважаю, що заборона на будь-які продукти не приносить користі.
По-третє, я рекомендую готувати соуси до макаронних виробів чи пасти вдома, адже покупні часто мають високий вміст солі, що сприяє затримці води в організмі і може призвести до росту тиску та набряків. У кетчупах зазвичай міститься багато цукру, що також негативно впливає на рівень цукру в крові.

Як зробити макарони більш корисними
– Чи є якісь хитрощі, щоб підвищити користь макаронних виробів?
– Так. Наприклад, багато людей не замислюються, чому рекомендується варити пасту «аль денте». Це дозволяє знизити глікемічний індекс, порівняно з перевареною або навіть з вівсянкою. Такі макарони повільніше підвищують рівень цукру в крові та краще засвоюються. За правилам «здорової тарілки», макаронні вироби повинні займати чверть тарілки, ще однією чвертю – жири, а половина повинна складатись з зелені, овочів і фруктів.
Пропонуємо рецепти соусів до макаронів, які не нашкодять вашій фігурі.
Пісний грибний соус
Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 3 зубці часнику, 1 невелика цибулина, 200 г печериць, 150 мл томатного соусу, свіжий кріп або петрушка до смаку.
Приготування: обсмажте в олії порізані часник і цибулю, потім додайте нарізані гриби. Тушкуйте до готовності, потім введіть томатний соус та порізану зелень.
Вершково-кабачковий соус
Інгредієнти: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 невеликі кабачки або цукіні, 2 цибулини, 1 зубець часнику, 2 болгарські перці, 150 мл вершків, 100 г твердого сиру, сіль, мелений перець за смаком.
Як готувати: