Як у Борсуках на Одесчині відтворили обряд випікання весільного короваю

Як у Борсуках на Одесчині відтворили обряд випікання весільного короваю

Основні аспекти:

  • В обласному центрі Борсуки відбувся обряд випікання весільного короваю в рамках етнопроєкту «Зв’язок поколінь»;
  • Гостям продемонстрували всі етапи процесу: замішування тіста, виконання ритуальних пісень, створення символічних прикрас;
  • Присутні змогли смакувати коровай і традиційну борсуківську кашу.

Процес виготовлення весільного короваю був показаний на території сільського етнографічного музею.

Завідувачка музею Ірина Борбела розповіла про важливість випікання весільного короваю, яке є стародавньою традицією українського народу, що символізує добробут, щастя та достаток для новоствореної сім’ї, яка розпочинає свій спільний життєвий шлях.

Тесто на каравай

Випікання короваю проводилось поетапно: підготовка тіста, ритуальні пісні та обряди, виготовлення символічних елементів, які мають велике значення, розподіл короваю – верхня частина для нареченої, середня – всім гостям, нижня – музикантам.

У Борсуках провели обряд випікання весільного короваю

Коровай вдався на славу

Коровай вийшов на славу, ставши символом щастя та достатку молодої сім’ї.

Гостям були запропоновані шматочки весільного хліба, а також традиційна борсуківська каша.

Гості скуштували коровай і традиційну борсуківську кашу

Поки коровай пекся, на подвір’ї в альтанці проводився майстер-клас з виготовлення символічних прикрас для обрядового хліба, який вели майстрині краю — Тетяна Борбела та її мати Олександра Приступ.

Коровай, украшение

Усі дійства супроводжувалися ритуальними піснями, виконуваними гуртом «Перейм’яночка».

Дійства супроводжувались ритуальними піснями у виконанні гурту «Перейм’яночка»

Додаткова інформація: