як ветеран АТО розвиває українську сирну культуру

як ветеран АТО розвиває українську сирну культуру

Навчання у найкращих

Перед тим, як стати сироваром, кандидат технічних наук з дипломом Сорбонни, Олександр Доброжанський, здобув досвід у керівництві великими компаніями.

Після окупації Криму Росією, його партнери в Севастополі попередили про можливість десанту ворога в Одесі. Олександр відправив свою родину до матері в Кудрявку і вирішив зайнятися волонтерством. У підсумку, він став добровольцем-снайпером, беручи участь у боях в АТО, зокрема, обороняючи Донецький аеропорт та підготувавши близько сотні українських снайперів.

Після повернення з фронту, Олександр вирішив відкривати власну справу. Обравши напрямок сироваріння, він вирушив навчатися у Європу.

Свою подорож розпочав на фермі в швейцарській долині Грюєр, опановуючи секрети сироваріння. Далі вивчав традиційне варіння сиру в Британії, Іспанії, Італії та Нідерландах. На початку 2018 року він разом з дружиною та другом заснували виробництво крафтового сиру на своїй органічній фермі «Ліхтенфельд». Є також 15-річна донька Марія, яка займається карате, малюванням та грою на електронній гітарі, і іноді долучається до сироваріння.

Ферма Ліхтенфельд без притворства

О. Доброжанський

Олександр пояснює, що назва ферми «Ліхтенфельд» не є маркетинговим трюком. Вона нагадує про колонію, засновану вихідцями з Баварії на початку XIX століття, коли вони створили тут село з садами та виноградниками.

У 1944 році, після звільнення району радянськими військами, багато місцевих німців було знищено, що стало трагедією для цього поселення. Олександр вважає, що вибір назви ферми – це дани­на його німецьким предкам, серед яких був його дід Карл Рейх, що зазнав переслідувань.

Війна та сир

сири Ліхтенфельд

Олександр наголошує, що повністю натуральний сир виготовляється зі свіжого молока, закваски та солі. Він не використовує промислових інгредієнтів. Підходить до виробництва з любов’ю, дотримуючись традиційних рецептів альпійської, фламандської та англійської шкіл сироваріння.

Ферма щодня переробляє 500-700 літрів молока від корів, які пасуться на різнотрав’ї тилігульських пастбищ. Відкриття ферми збільшило місцеве стадо.

Виробляють 15 сортів сиру, які визрівають від 3 до 8 місяців у спеціальних приміщеннях.

Фірмова продукція

2022 року, коли ворог наблизився до Кудрявки, Олександр відправив родину в безпечне місце, а сам з сином повернувся на фронт. Він воював до 2023 року, опісля чого повернувся до ферми, а його дружина допомагала в сироварінні.

Незважаючи на труднощі, Олександр заохочує ветеранів долучатися до сироваріння та продовжує допомагати ЗСУ.

Чому Ван Гог?

Гайдамацька січ

Олександр виготовляє продукцію, що довго зберігається, включаючи крафтові сири, вершкове масло, та навіть абсент «Ван Гог». Він зазначає, що має змогу виготовляти непастеризований абсент, який має вміст туйону, подібний до того напою, через який Ван Гог завдав собі шкоди.

Плани на майбутнє

У найближчому майбутньому Олександр планує розширити виробництво мармеладу з різних фруктів за сімейними рецептами. Він хоче навчити українців культивувати європейські традиції вживання мармеладу.

Відгуки клієнтів

Гурмани хвалять сир «Альбіон», який має горіховий присмак і аромат трав. Пані Наталя поділилася враженнями, що французи були здивовані, дізнавшись, що сири з України.

Пан Максим вважає, що «Ліхтенфельд» повертає людей в Україну, а Юлія Кірієнко відзначила, що замовлення сирів віддаляють від думок про війну.

Цікаві факти про сир

  • У 200 г твердого сиру міститься добова доза білків, необхідних для здоров’я.
  • Регулярне вживання твердих сирів високої якості пов’язане з низьким ризиком онкологічних захворювань.

Довідка «ОЖ»

На території Березівщини існували німецькі колонії, засновані в 1800-х роках.

*Туйон – компонент, що міститься в полині та іншої рослинності.