Сік з буряка
Буряк є чудовим джерелом нітратів, які в організмі трансформуються в оксид азоту. Ця сполука відома своєю здатністю розширювати кровоносні судини та підтримувати нормальний артеріальний тиск. Сік буряка містить більше нітратів, ніж варений варіант, а нещодавнє дослідження показало, що його вживання в малих дозах двічі на день може сприяти зниженню кров’яного тиску у літніх людей.
Дослідники, опубліковані в журналі EurekAlert, виявили, що споживання бурякового соку змінює мікробіом ротової порожнини: зменшується кількість бактерій, пов’язаних із запаленнями, та зростає кількість тих, що асоціюються з кращим загальним здоров’ям. Особливо у літніх людей спостерігалося значне зниження артеріального тиску.
“Ці результати демонструють, що продукти, багаті на нітрати, модифікують мікробіом ротової порожнини так, що це може призводити до зменшення запальних процесів і зниження артеріального тиску у людей похилого віку”, – зазначив доктор Енді Джонс, співавтор дослідження.
Несолоні горіхи
Горіхи містять амінокислоту L-аргінін, яка веде до виробництва оксиду азоту, що допомагає підтримувати належний артеріальний тиск. Експерти відзначають, що майже всі види горіхів корисні, але мигдаль і фісташки містять “золоту трійку” мінералів: калій, магній і кальцій. Визначено, що вживання горіхів також позитивно впливає на рівень глюкози.
Дослідження 2023 року виявило, що вживання жменьки горіхів щодня може знизити ризик серцевих захворювань на 25%.
Йогурт
Йогурт, якщо він є малокалорійним, слугує чудовим джерелом кальцію і калію, що сприяє регулюванню артеріального тиску. Пробіотики, містяться в йогурті, також допомагають кишечнику засвоювати ці корисні речовини та використовувати їх.
Ківі
Ківі – це справжній “суперпродукт”: він насичений антиоксидантами, які, за даними досліджень, можуть знижувати артеріальний тиск.
Дослідження 2011 року демонструє, що пацієнти з помірно підвищеним кров’яним тиском, які споживали три ківі щодня протягом восьми тижнів, мали нижчий артеріальний тиск порівняно з тими, хто їв лише одне яблуко на день. Також показано, що вживання ківі покращує психоемоційний стан всього за чотири дні.
Чорний шоколад
Дослідження 2025 року показало, що чорний шоколад може допомагати у розширенні кровоносних судин та покращенні кровообігу, що призводить до зниження артеріального тиску.
Учасники, які регулярно споживали флавани-3-оли – тип флавоноїдів, що містяться у шоколаді, помітили зниження артеріального тиску, що було порівнянно з результатами від деяких розповсюджених ліків проти гіпертонії.
Флаван-3-оли підвищують виробництво оксиду азоту в організмі, що допомагає судинам розширюватися легше та покращує кровотік. За даними дослідження, ефективна доза для зниження тиску складає близько 50 грамів чорного шоколаду.
Ця інформація надана лише з метою ознайомлення і не може бути заміною медичної консультації. Перед будь-якими змінами в раціоні, особливо при хронічних захворюваннях, завжди радьтеся з фахівцем.
Увага: Цей матеріал має виключно освітній зміст і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення хвороб, але не повинна використовуватися для самодіагностики чи самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі даних матеріалів. У разі наявності проблем зі здоров’ям, переконайтеся, що ви звернулися до фахівця.